Közeleg a nyár, és bár a fesztiválszezon idén talán elmarad, időszerű feleleveníteni Hunter S. Thompson azonos című regénye alapján készült örök klasszikust, a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmet.

Az említett könyvet Terry Gilliam filmesítette meg, az ősbemutató pedig már több mint 20 éve, 1998 május 22-én volt. Raoul Duke szerepében a felejthetetlen alakítást nyújtó Johnny Depp-et láthatjuk, az ikonikus dr. Gonzo szerepében pedig Benicio del Toro brillírozott. A film szinte azonnal klasszikussá vált, nem meglepő, a sikernek számos oka van, a remek zenék, a kiváló rendezés és a remekül eltalált szereposztás mind hozzájárultak a film sikeréhez. Terry Gilliam igényesen és ötletgazdagon vitte vászonra a különböző kábítószerek hatásait, s talán nem titok, hogy sokan éppen ez miatt nézték meg, s nézik meg ma is.

 

Rovatunk e hetti cikkében 10 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze a filmről, amelyet talán még a legnagyobb rajongók sem tudtak.

 

1. A film két főhősét két valós személy ihlette. Raoul Duke nem más, mint Hunter S. Thompson alteregója, dr. Gonzo pedig az író ügyvéd barátját, Oscar Zeta Acostát mintázza.

2. saját bevallása szerint imádta Johnny Depp játékát, de hozzátette, hogy ha a valós életben valaha találkozik valakivel, aki Depp játékát utánozza, ahhoz hozzávág egy széket.

3. valóban járt Las Vegasban 1971-ben a Mint 400 versenyről tudósítani, és a valóságban is a Sports Illustrated küldte. Thompson el is készített egy 15.000 szavas cikket, amit a magazin hevesen visszautasított. Ez az írás lett később regényének első része.

4. 1971 április 26-án visszatért Las Vegasba a nemzeti drogkonferenciára, ahol a korábban a Sports Illustrated által visszautasított cikkét megvette a Rolling Stone magazin.

5. Oscar Zeta Acosta részesedést követelt a könyv bevételéből, amivel sok fejféjást okozott Thompsonnak és a könyvkiadónak.

6. A könyvet korábban számos alkalommal filmre akarták vinni, de Oscar Zeta Acosta perrel fenyegetőzött, ezért az adaptáció sokáig nem valósulhatott meg.

7. John Lennon szerette volna eljátszani Raul Duke szerepét.

8. Johnny Depp a szerepre való felkészülés során két hetet akart eltölteni Thompsonnal, de egy hét után végeztek is a felkészüléssel, ekkora ugyanis még Thompson barátai sem tudták megmondani, hogy az igazi Thompson, vagy Depp válaszol a telefonhívásaikra.

9. A forgatás előtt és Johnny Depp kicserélték autóikat néhány hétre. Depp két hetet autókázott Kaliforniában, hogy megszokja az autót. Ezalatt Thompson Depp autójával furikázott egy Heidi nevű hölgy társaságában, miközben megírta a Fear And Loathing In Hollywood: My Doomed Love At The Taco Stand című novelláját, ami magyarul nagyjából úgy fordíthanánk, hogy Félelem és reszketés Hollywoodban: Kudarcra ítélt szerelmem a Taco bódénál. A novellát később a Time Magazine publikálta.

10. A film vége felé Raul és Gonzo egy furcsa, rendkívül erős kábítószert használnak, aminek a neve adrenokróm (angolul adrenichrome szerepel a filmben). Érdekesség, hogy adrenokróm nevű vegyület valóban létezik, az adrenalin oxidációjával nyerhető és a hajszálerek vérzésének elállítására használják, ellenben semmilyen pszichoaktív hatása nincs.

+1. Ennek ellenére a film tesztvetítése után egy csapatnyi fiatal kereste fel Terry Gilliam-et, s azt mondták, hogy korábban már próbálták az adrenokrómot. Sőt, véleményük szerint a film igazán pontosan ábrázolja a szer hatásait. A rendezőnek nem volt szíve elárulni, hogy az a szer csupán fantáziájának műve.