Michael Caine 90 éves: 10 lenyűgöző érdekesség, amit nem tudtál róla

Egyike Hollywood legnagyobb élő legendáinak, ma 90 éves Michael Caine! A brit színész igen tartalmas pályafutást tudhat maga mögött és még ma is aktív. Filmjei közt egyaránt találunk történelmi drámákat, vígjátékokat, de még szuperhős mozikat is. Mi most tíz lenyűgöző érdekességgel tisztelgünk a sztár előtt.

1. Valójában nem Michael Caine: ez talán annyira nem is meglepő, hiszen rengetegen használnak művésznevet a film és a zeneiparban is. Michael Caine igazi neve Maurice Joseph Michlewhite.

2. Csak egyszer füvezett: Michael Caine híres arról, hogy éveken át masszív dohányos volt, de egyszer a marijuanát is kipróbálta. Ám egyetlen szál füves cigitől öt órán keresztül megállás nélkül nevetett, nem kért belőle többet.

3. Lenyűgözte Heath Ledger: a sztár úgy fogalmazott A sötét lovag forgatása kapcsán, hogy Heath Ledger Joker-alakítása volt a leghátborzongatóbb, amit valaha látott.

4. Róla mintázták Sir Austin Powerst: Michael Caine a '60-as években eljátszotta Harry Palmert Az Ipcress ügyirat című kémfilmben. Az ő szemüveges titkosügynök-karaktere ihlette meg a későbbi kém-paródia megjelenését.

5. Szolgált a koreai háborúban: nem csak szolgált a háború ideje alatt, de éles bevetésen is részt vett. Azt gondolta, meg fog halni, de túlélte. Az ott tapasztaltak egész további életére hatással voltak.

6. Van egy Oscar-díj rekordja: a '60-as évektől kezdve egészen a 2000-es évekig Michael Caine mind az öt évtizedben fel tud mutatni legalább egy Oscar-jelölést. Ilyen bravúrra rajta kívül csak Jack Nicholson volt képes.

7. Nem zavarja a kora: egy interjúban arról kérdezték, hogy nem aggódik-e a kora miatt. Azt válaszolta, hogy a másik lehetőséghez (szerk: halál) ez bizony egészen jó dolog.

8. Egyszer találkozott a bálványával: Michael Caine nagy tisztelője John Wayne-nek, akivel egyszer egy hotel bárjában össze is futott. A legenda ellátta őt pár jótanáccsal, amit meg is fogadott. Ilyen volt az is, hogy mindig beszéljen lassan és halkan. Ez Michael Caine egyik védjegyévé is vált.

9. Majdnem beszólt a királynőnek: még 2000-ben volt lehetősége személyesen is találkozni II. Erzsébet királynővel. Az uralkodó megjegyezte neki, hogy milyen hosszú ideje színészkedik. Erre Michael Caine-nek saját bevallása szerint kényszerítenie kellett magát, hogy ne szóljon vissza, hogy "ön is".

10. Ma már hivatalosan is Michael Caine: ha már a nevével kezdtük, fejezzük is be azzal. Bár ez csak művésznév, ma már az útlevelében is ez szerepel. Azért változtatta meg, hogy kevesebb komplikáció legyen a reptereken, ahol mindig felismerték és nem értették, hogy miért van más név az útlevelében.