2,7 milliárd forintból készül az új magyar akciófilm egy különleges katonai hadműveletről, az Aranyélet rendezője az Operation Sámán fedélzeténA kép forrása: fotó: Hujber Balázs

Új magyar akciófilm készül Operation Sámán munkacímmel egy különleges katonai hadműveletről, mely várhatóan 2025-ben kerül a mozikba. A filmet Dyga Zsombor (Aranyélet) rendezi, operatőre Dobos Tamás, producere pedig Lajos Tamás. A fikciós történetben magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból.

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg az "Operation Sámán" munkacímmel készülő film gyártására, amely további 1,067 milliárd forint kormányzati támogatást is kapott.

A nagyszabású akciófilm, amely a Szupermodern Stúdió gyártásában készül Horváth Áron forgatókönyvéből, valós eseményeken alapul. A film bemutatja, amint a Magyar Honvédség több mint 500 embert, köztük közel 200 gyermeket szabadít ki egy ostromlott nagyvárosból. A történet középpontjában egy magyar orvosnő áll, és párhuzamosan követi a katonák önfeláldozó küzdelmét és a menekülők kétségbeesett próbálkozásait.

A film operatőre Dobos Tamás, vágói Barsi Béla és Hack Júlia, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László. A forgatás augusztus elején kezdődik főként magyarországi helyszíneken.

A produkció szakmai támogatója a Honvédelmi Minisztérium.