2024.06.25 12:22 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Fantáziavilág

John Krasinski a zseniális, és hamarosan trilógiává bővülő Hang nélkül- filmek közé beékelte személyes hangvételű családi filmjét. A Képzeletbeli barátok Krasinski elmondása szerint régi szerelemprojekt a számára, és gyerekeinek címezve készítette.

A film alapötlete különösen a mai 20-as évei végén, 30-as évei elején járó korosztálynak lehet ismerős, ugyanis 2005-2009 között a Cartoon Networkön futott a pontosan ugyanezen témát feldolgozó, nem mellesleg kiváló rajzfilmsorozat, a Fosterék háza Képzeletbeli barátoknak (amit néha Álmok háza néven is emlegettek). A sorozatot Craig McCracken, a Pindúr pandúrok alkotója készítette, és a középpontjában Fosterék háza állt, mely egyfajta árvaház volt a gyerekek által kitalált, majd megunt és/vagy elfelejtett Képzeletbeli barátoknak. A középpontban egy kisfiú, Mac, valamint a házban lakó Képzeletbeli barátok állnak, élükön a Mac által kitalált Blue-val, valamint állandó szereplő Eduardo, egy hatalmas, mégis szelíd, lila bundás képzeletbeli lény.

Fantáziavilág

A rajzfilm világépítése és szabályrendszere teljes egészében jelen van a filmben, azzal a különbséggel, hogy itt az elfeledett Képzeletbeli barátokat többé nem látja senki.

A főhős egy kiskamasz lány, Bea, aki túl korán kényszerült felnőni. Édesanyját ugyanis már elveszítette, és jelenleg apjára is egy kockázatos műtét vár. Bea már szabadulna a gyerekkor sebezhetőségétől, és mikor nagymamája lakásában megtalálja gyerekkori rajzait és egyéb tárgyait, rájön, hogy szinte már el is felejtette, milyen volt gyereknek lenni. A bérház egy ódon lakásában pedig találkozik egy Cal nevű fura szomszéddal, valamint groteszk lényekkel, akikről kiderül: Képzeletbeli barátok, akiket az őket kitaláló gyerekek már rég elfeledtek.

Bea elhatározza, hogy Callel együtt segít új gazdát találni a Képzeletbeli barátoknak, és közben átértékeli a gyerekkorához fűződő érzéseit, felfedezi a benne élő gyermeket, és más szemmel kezdi nézni a felnőtté válást, amelynek a kapujában áll, és mindezen tanulságok segítenek az édesapjával való kapcsolata megerősítésében is.

Tehát egy gyerekeket célzó, de felnőtteknek is üzenni akaró, felnőttes témákat boncolgató filmmel van dolgunk, mely egyszerre szeretne mondanivalót átadni és szórakoztatni is.

John Krasinski némileg elvetette a sulykot, ugyanis a cselekmény lassan indul, néhol terjengős, sok helyen szájbarágós. A „KB”-k megjelenése elég látványosra sikeredett, néha tényleg mintha megelevenedett gyerekrajzokat nézegetne az ember (még akkor is, ha a legemlékezetesebb képzeletbeli barátot, Blue-t, a Fosterék háza két karakteréből Blue-ból és Eduardóból gyúrták össze), a színészi alakítások pedig a nagy nevek ellenére is inkább csak a minimumot hozzák.

Hibáival együtt is a Képzeletbeli barátok kicsik és nagyok számára egyaránt jó választás lehet egy közös, családi filmezéshez, hiszen érződik rajta, hogy szívvel készült.

családi | dráma | fantasy | vígjáték

A Képzeletbeli barátok egy lány történetét követi, aki rájön, hogy képes érzékelni mindenki képzeletbeli társát. Ahogy magáévá teszi ezt a rendkívüli képességet,... több»

2