Az év legnagyobb francia meglepetés sikerfilmje a mozikban! (A láthatatlanok)

A semmiből robbant be Franciaországban Julien Petit filmje, melyre másfél milliónál is több jegyet értékesítettek. A láthatatlanok most végre a magyarországi közönség előtt is bizonyíthat. Íme minden, amit érdemes tudnod az alkotásról! 

Négy szociális munkás nap mint nap fáradhatatlanul küzd, hogy sikerüljön tovább üzemeltetniük a nők számára fenntartott hajléktalanszállót, melyben amellett, hogy élelmet és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak a nincsteleneknek, segítenek szembenézni a rászorulóknak a kirekesztéssel, támaszt nyújtanak nekik, hogy ne kerüljenek visszafordíthatatlanul a tásadalom perifériájára. A hivatalok azonban újabb és újabb akadályokat gördítenek eléjük, ezért kénytelenek megszegni néhány fontos jogszabályt, ha nem akarják cserben hagyni azokat, akik csak rájuk számíthatnak. Titokban működtetik tovább az otthont, s közben próbálnak megoldást találni a problémára. Az azonban számukra is világos, hogy segíteni akarásuk ellenére sem játszhatják ki sokáig a hivatali szerveket. Az elgondolkodtató történetet az teszi igazán különlegessé, hogy a színészek mellett szereplő hajléktalanokat maguk az érintettek alakítják. A láthatatlanok megjelenése óta töretlen sikernek örvend, nézőinek száma meghaladta a másfél milliót.

A film rendezői székét Julien Petit foglalhatta el (A láthatatlanok, A diszkont), míg a főbb szerepeket Audrey Lamy, Noémie Lvovsky, Corinne Masiero, Déborah Lukumuena, Sarah Suco, Pablo Pauly és Fatsah Bouyahmed. A forgatókönyvet Julien Petit, Marion Doussot és Claire Lajeunie szerezte.

Íme 9 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Julien Petit nagy meglepetést okozott a színésznőinek, amikor arra kérte őket, hogy rugaszkodjanak el a szövegkönyvtől, és inkább improvizáljanak. Audrey Lamy, aki hosszú hónapokig készült a szerepre így fogalmazott: "Épp az első jelenet előtt Louis-Julien azt mondta, hogy nem akarja megtartani a dialógusokat. Azt hittem, hallucinálok, különösen azért, mivel csodásan voltak megírva" - mondta, majd hozzátette, hogy a rendező célja az volt ezzel, hogy teljesen lecsupaszítsa a szereplőit és még őszintébb játékra sarkallja őket.
  • A láthatatlanok a rendező, Louis-Julien Petit és Corinne Masiero harmadik közös filmje.
  • Julien Petit szándékosan nem profi színészeket alkalmazott a hajléktanok szerepére. Ez alól egyedül Sarah Suco és Marie-Christine Orry képeznek kivételt.
  • A film kemény témája ellenére Julien Petit arra törekedett, hogy reményteli megközelítéssel dolgozza fel a hajléktalanság témakörét. Ebben elmondása szerint számos film nyújtott számára inspirációt, egyebek mellett a Büszkeség és bányászélet is.
  • Julien Petit rendező a forgatást megelőző egy évben a hitelesség érdekében számos hajléktalan nővel beszélgetett Franciaország-szerte. Petit egy interjúban elmondta, hogy meglepve tapasztalta, hogy a szociális munkások többsége nő.
  • A film alapjául szolgáló könyvet maga a szerző, Claire Lajeunie ajánlotta a rendező, Julien Petit figyelmébe. Petit mindössze két óra alatt olvasta el a könyvet, melyet követően azonnal felvette a kapcsolatot a producerével, Liza Benguigui-vel, aki hetek alatt megszerezte a megfilmesítési jogokat.
  • A láthatatlanok a Pau Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a fesztivál közönségdíját.
  • A láthatatlanok Claire Lajeunie regényének adaptációja.
  • A film nemcsak a kritikusok, de a nézők körében is szép sikereket aratott. A láthatatlanok 16 hétig volt a franciaországi mozik műsorán, mely idő alatt több mint 1,3 millióan váltottak jegyet a produkcióra.

Hazai premierdátum: 2020.07.09.