Kate Winslet Lee című háborús filmje végre bemutatkozó teaser trailert kapott!

Miller mély megértéssel és empátiával viseltetett a nők és a háború hangtalan áldozatai iránt. Képei egyszerre mutatják az emberi tapasztalat törékenységét és kegyetlenségét.

A film mindenekelőtt azt mutatja be, hogyan élt Miller teljes gőzzel az igazság keresése érdekében, amiért hatalmas személyes árat fizetett, és arra kényszerítette, hogy szembenézzen egy gyermekkorából származó, mélyen eltemetett, traumatikus titokkal.

Így indul a sztori

A Lee az 1930-as évek végén kezdődik, amikor Hitler egyre nagyobb hatalmat szerez Németországban. Miller (Kate Winslet) pedig maga mögött hagyja világát és művész baráti körét Franciaországban, és Londonba utazik, miután beleszeret Roland Penrose műkereskedőbe (Alexander Skarsgård). Kettejük között szenvedélyes kapcsolat kezdődik, majd Európában kitör a háború. 

Miller, aki már elismert fotós, a brit Vogue számára kap munkát, ahol megbízásokat teljesít, de megdöbben a női fotósokra vonatkozó korlátozások miatt. Ahogy a hitleri rezsim átveszi az uralmat Európában, Miller egyre frusztráltabbá válik amiatt, hogy munkáját patriarchális szabályok korlátozzák, így a brit fronton marad dokumentálni. Elhatározza, hogy ott lesz, ahol az akció zajlik, és dacosan szembeszáll a berendezkedéssel, és barátnője és szerkesztője, Audrey Withers (Andrea Riseborough) áldásával Miller hatalmas akadályokat küzd le, és eljut a második világháború frontvonalába.

Azonnal az igazság dokumentálására kényszerülve a szenvedés irányába fordítja lencséjét, és lassan elkezdi feltárni a Hitler ördögi bűnei miatt a rezsimje ártatlan áldozatai ellen elkövetett szörnyű veszteségeket.

A valóság a történet mögött

Lee Miller a Vogue magazin női olvasói kedvéért végezte ezt a veszélyes munkát, akik elől a háború valóságát nagyrészt eltitkolták.

Miután végigküzdötte magát Saint-Malo ostromán, és lefényképezte a Napalm egyik első alkalmazását, Miller összeáll a Life Magazine fotósával, David E. Scherman-nel (Andy Samberg). Barátságuk és együttműködésük emlékezetes képsorozatot eredményez, amelyet az Egyesült Államokba és Angliába küldenek vissza, és amely a mai napig meghatározza, hogyan látjuk ezeket az eseményeket.

Lee Millerben volt egy olyan szintű kitartás és bátorság, ami azt eredményezte, hogy a duó képes volt a konfliktus középpontjába kerülni. Soha nem riadt vissza attól, hogy női szellemességét használja, amikor szembekerült a katonai bürokráciával, amely gyakran veszélyeztette erőfeszítéseiket.

A film az fényképészek ellenséges vonalak mögötti haladását követi nyomon, ahogy a náci birodalom összeomlik. Megvesztegetve bejutnak Hitler müncheni lakásába - ahol együtt koreografálták meg a híres fotót Millerről Hitler fürdőkádjában, ugyanazon a napon, amikor Hitler öngyilkos lett - a dachaui koncentrációs tábor felszabadítása utáni napon.

Az első fotósok között voltak, akik a felszabadítás napján bejutottak a táborokba, ahol Miller olyan képsorozatot készített, amely máig az egyik legmeghatározóbb bizonyíték Hitler legmegdöbbentőbb emberiség elleni bűneire.

A film még nem kapott magyar premierdátumot, de nagyon várjuk, hogy láthassuk!

71 Lee  (2024)

dráma | életrajzi | történelmi

Elizabeth „Lee” Miller fotós története, aki divatmodellként a Vogue magazin elismert haditudósítója lett a második világháború alatt. több»