A 2017-es Oscar-jelölések legnagyobb vesztesei

A jelöltek ide listája tartogatott néhány igazán nagy meglepetést.

A tegnapi nap folyamán az Amerikai Filmakadémia kiadta az Oscar-jelölt filmek listáját, és bár több szempontból is beigazolódott a papírforma, bőven jutott meglepetés is. Az alábbiakban ezekből készítettünk összeállítást, és röviden meg is indokoltuk, miért soroltuk a kellemetlen meglepetések közé.

Jackie

Hiába a kritikai- és közönségsiker, a Jackie Kennedy karaktere köré épülő filmdráma nem került be a legjobb film kategóriájába. Natalie Portman azonban behúzott egy újabb Oscar-jelölést az alakításával.

Sully - Csoda a Hudson folyón

Két éve Clint Eastwood filmjét, az Amerikai mesterlövészt körberajongták a kritikusok, és az összes főbb kategóriában jelölték az Oscarra. A valós eseményen alapuló, Tom Hanks főszereplésével forgatott dráma mindössze egyetlen jelölést tud felmutatni, a legjobb hangvágás kategóriában.

Silence

Az elmúlt 16 évben mindössze egy olyan Martin Scorsese-film volt, amit nem jelöltek a legjobb film Oscar-díjára, de a Viharsziget után a Silence sem kapott jelölést. Holott ez a film a direktor szerelemprojektje volt, melynek megfilmesítését már 30 éve tervezte.

Amy Adams

Hiába az Érkezés nyolc Oscar-jelölés, az ötszörös jelölt Amy Adams neve idén nem szerepel a legjobb női főszereplők kategóriájában.

Denzel Washington

Bár Denzel Washington színészként egyszer már elnyerte az Oscar-díjat, rendezőként idén biztosan nem fogja. A Fences című dráma négy jelölést gyűjtött be, de Washington a legjobb direktorként jelölés híján nem szállhat versenybe.

Deadpool

Bár az díjszezonban állandó téma volt (Producers Guild, Writers Guild, American Cinema Editors, Golden Globe, Critics' Choice Awards jelölések) az Oscar már túl nagy falatnak bizonyult a Deadpool számára, így végül egyetlen kategóriában sem kapott jelölést.

Martin Scorsese

Nem elég, hogy idei filmje, a Silence kimaradt a jelöltek közül, az ötszörös jelölt, és egyszeres győztes Scoreset rendezőként sem jelölte Oscarra a Filmakadémia.

Tom Hanks

Hihetetlen, de Tom Hankset a 2000-es számkivetett óta egy alkalommal sem jelölték Oscarra, holott az utóbbi években olyan produkcióban nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Philips kapitány, a Mr. Banks megmentése vagy a Kémek hídja. Az Akadémia tagjai szerint a Sully - Csoda a Hudson folyónban nyújtott alakítása sem érdemelt jelölést.

Annette Bening

Nem is olyan rég még nagy Oscar-esélyesként emlegették a 20th Century Women színésznőjét, Bening kimaradt a jelöltek közül, és filmjét is mindössze a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában jelölték.

Taraji P. Henson

A számolás joga egyik fénypontja kétségkívül  Henson alakítása volt, és bár a filmet 3 kategóriában is jelölték, a színésznő neve nagy meglepetésre végül nem került fel a jelöltek közé.

Szenilla nyomában

A tavalyi év egyik legnagyobb mozis sikere (több mint 1 milliárd dolláros összbevétel) nem tudta megkoronázni a szereplését, ugyanis kimaradt a legjobb animációs film kategória jelöltjei közül.

Hugh Grant

Hiába ismerte el jelöléssel a Golden Globe, a BAFTA és a Screen Actors Guild, Grant a Florence - A tökéletlen hang mellékszereplőként nem került fel a jelöltek listájára.