Elhunyt a Star Wars megmentője, a Rettenthetetlennel Oscart nyert Alan Ladd Jr.

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Alan Ladd, Jr., hollywoodi producer és stúdióvezető, aki megmentette a Csillagok háborúját.

Ladd olyan produkciókon dolgozott, amelyeknek központi témája erős női karakterek köré íródott, köztük Robert Altman 1977-ben megjelent Három nő című filmje, a Júlia, amelynek főszerepében az Oscar-díjas Vanessa Redgrave látható, a 11 Oscar-díjra jelölt Fordulópont, az Asszony férj nélkül, amelyben Jill Clayburgh látható főszerepben, a Norma Rae, amelyért Sally Field megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat és a Bette Midler főszereplésével készült A rózsa című filmalkotás.

A hatalmas szakmai elismerésnek örvendő producer egyik legmerészebb vállalkozásának számított annak idején, hogy a Ridley Scott rendezésében készült A nyolcadik utas: a Halál főszerepére színésznőt, történetesen Sigourney Weavert szerződtette, illetve ő adott elsőként zöld utat a ma már kultikusnak számító Thelma és Louise-nak.

“Vannak kígyók ebben a szakmában, és van az ifjabb Alan Ladd” - így jellemezte őt korábban Richard Donner rendező.

Alan Ladd Jr. 1937. október 22-én született Los Angelesben, szinte az egész életét a filmgyártás berkein belül töltötte, hiszen édesapja színészként dolgozott a Paramount és a Fox stúdióknál. Tanulmányai után kaszkadőrként dolgozott a Santiago és The Deep Six című filmeken.

Az 1960-as évek elején munkát vállalt a Creative Management Associates tehetségkutató cégnél, ahol Judy Garland, Robert Redford és Warren Beatty színészeket képviselte. A későbbiekben Londonba költözött, ahol további kilenc filmen dolgozott producerként.

A filmes szakma az Egy új remény megmentőjeként hivatkozik rá, miután a Fox elutasítása ellenére támogatta és segítette George Lucast a film elkészítésében.

“Nézd, számomra ennek semmi értelme, de bízom benned. Gyerünk, csináld meg!” - mesélte Lucas, miként reagált Ladd a Csillagok háborúja forgatókönyvére.

1979-ben távozott a Fox stúdiótól, saját produkciós céget alapított, amely a Warner Bros. égisze alatt olyan filmeket gyártott, mint az Éjszakai szolgálat, Az igazak és a Rendőrakadémia. Vállalata 1983-ban céget jelentett, a későbbiekben az MGM-nél vállalt munkát. Hosszas jogi vita után két projekttel tudott távozni a stúdiótól, amelyek közül az egyik a Rettenthetetlen volt.

Alan Ladd, Jr. halálának hírét családja közölte a nyilvánossággal. A producert felesége, Cindra, lányai, Kelliann, Tracy, Amand, illetve testvére, David gyászolják.

Nyugodjék békében!

40 HÍRESSÉG, AKIT 2022-BEN VESZTETT EL A VILÁG

#1
Alan Ladd, Jr.

Alan Ladd, Jr.

szül. 1937. 10. 22. - elhunyt 2022. 03. 02.
Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Ladd olyan produkciókon dolgozott, amelyeknek központi témája erős női karakterek köré íródott, köztük Robert Altman 1977-ben megjelent Három nő című filmje, a Júlia, amelynek főszerepében az Oscar-díjas Vanessa Redgrave látható, a 11 Oscar-díjra jelölt Fordulópont, az Asszony férj nélkül, amelyben Jill Clayburgh látható... több»