Számos film van, ami pusztán csakis a felszínes, könnyed szórakozást igyekszik megcélozni. Ám szerencsére vannak olyan filmek is, melyeknek üzenete, mondanivalója is van. Olyan filmeket gyűjtöttem össze, melyekben ott van az a plusz, ami miatt egy filmet érdemesnek tartok a figyelemre. (És mint mindig, a sorszámozásnak most is semmi jelentősége. :) )

#10

77 Horton  (2008)

(17) (11)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Disney+

Egy napon Horton (Jim Carrey), az elefánt furcsa hangokat hall a dzsungelben. A hangok egy kis porszemről jönnek, és segítségért kiáltanak. A porszemen Kifalva található, amit az... több»

Ha bekerült Lorax, akkor Horton is méltán kap helyet ebben a listában. Szeretnivaló történet Dr. Seuss kezéből. Igaz, hogy eredetileg ez egy gyermekeknek készült képeskönyv volt, ám az animáció készítői ügyesen alkottak belőle egy összefüggő történetet. (Dr. Seuss egyébként több mint 60 gyermekkönyvet írt, melyeknek fő jellemzője volt a nagyon kis szókincs, lévén olvasni tanuló gyermekeknek szánta. Jó néhány könyve már csak halála után jelent meg. Legismertebb művei: Grincs, Horton, Lorax, Kalapos macska, Zöld Sonka és Tojás.)
#9

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

Egy film, melyben Di Caprio átlépett önmaga árnyékán, és megmutatta, hogy ő bizony tud játszani. Látványában pazar, történetvezetésében amolyan „elszórunk egy-egy morzsát, aztán a végén csavarunk rajta egyet”. Az film mondanivalója pedig egy mondatban csúcsosodik ki a film legvégén, mely szerintem Di Caprio egyik legnagyobb jelenete lett. (Állítólag ezen mondatok miatt készítette el Scorsese a filmet.)
#8

92 Amerikai história X  (1998)

(110) (11)

dráma

Mozikban

Két testvér, Derek (Edward Norton) és Danny (Edward Furlong) Vinyard a rasszizusban és a fajgyűlöletben találja meg a választ, miután apjukat meggyilkolják. A kemény és... több»

Ha már ajánlom kell ezt a filmet, csak ezzel a most következő idézettel teszem azt: „Megmondom, mit tanultam mindebből. Ez a tanulság, igaz? Tehát azt a következtetést vontam le, az élet túl rövid az állandó gyűlölködéshez. Nem ér annyit.” Norton alakítása zseniális. A történet érdekes. Az üzenete megkérdőjelezhetetlen. Szerintem érdemes a figyelemre. Ha még nem láttad, szánj rá időt; ha már láttad, nézd meg újra!
#7

89 Truman Show  (1998)

(114) (20)

dráma | sci-fi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime | TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Truman Burbank (Jim Carrey) egy szürke kivárosban éli egyszerű életét, átlagos munkája, takaros háza, szép felesége és egy-két titkos vágya van, melyeket csak barátjával tud... több»

Mennyire befolyásolható a társadalom? Milyen társadalom az, ahol teljesen normális egy ilyen tévéshow és annak etikai háttere? Vajon a bensőséges kapcsolatba kerülő színészeknél hol kezdődik a színészkedés és hol a „pénzért sok mindent bevállalok” hozzáállás? Hol húzódik a határ a profit és egy ember traumatizálása között? Vajon mennyire keresztényi egy ilyen műsor? Számtalan kérdést vet fel a film, de igazából választ nem kapunk, csak a film végén magunkban végiggondolhatjuk a hallottakat, látottakat és saját habitusunk szerint „ítéletet mondhatunk ki”. Egy valamire azonban választ kapunk a film megnézésével, mégpedig arra, hogy vajon Carrey komikusi vénáján kívül tud-e mást is. És a válasz egy hatalmas IGEN. Megcsillogtatta drámai színész képességét is, és tarolt. Mindenképpen érdemes a figyelemre.
#6

85 Ház a tónál  (2006)

(80) (11)

dráma | fantasy | romantikus

A szerelem nem ismer határokat, nem csak térben, de időben sem. Kate (Sandra Bullock) és Alex (Keanu Reeves) a tóparti ház postaládáján keresztül két évnyi távolságból... több»

A nyilvánvaló hibái ellenére ezt a filmet érdemes megnézni. Nem tudnám megfogalmazni a film üzenetét, mégsem érzem azt, hogy nincs neki. Talán az, hogy az igazi szerelemnek ereje van, és nincs határa? Nem tudom. Amolyan könnyed sírósan-nevetős romantikus film, melyet áthat a melegség. Talán ez a legjellemzőbb vonása. Akárhányszor nézem, mindig melegséget érzek a szívemben. A két főszereplő remekül működik együtt ebben a párosban, akár eredeti nyelven, akár szinkronnal nézem meg. Szerintem érdemes megnézni. A menthetetlenül romantikusoknak (mint amilyen én is vagyok) pedig szinte már alapdarab.
#5

72 A rítus  (2011)

(13) (7)

dráma | horror | misztikus | thriller

Az ifjú, de máris szinte hitehagyott pap, Michael Rómában megismerkedik az ördögűzés rémisztő misztériumával. Lucas atya a természetfölötti legsötétebb oldalával kell, hogy... több»

A Rítus: Egy ördögűző születése című regény filmes adaptációja. Egy valós személy, Gary Thomas atya elbeszélésein alapuló történet. A filmet Budapesten és Rómában forgatták. És mégis mi lehet egy ördögűzős, démonos filmnek az üzenete a valláson, a hiten és az ördög létezésén túl? Nos, a film bemutatja, hogyan találja meg saját útját egy szkeptikus pap, és hogyan enged teret egy mélyen hívő ördögűző a hitetlenségnek. Hopkins játéka egyébként fantasztikus. A történetben azért vannak enyhén szólva is bűvésztrükkök, melyekkel főszereplő ördögűzőnk él. Persze, ahogyan belemélyedünk a történetbe, megértjük, hogy mikor és miként használja ezeket a trükköket. Talán el is bizonytalanodunk az ördögűzés hitelességét tekintve. Aztán fokozatosan ráébredünk az igazi történésekre. Mindenképpen érdemes a figyelemre ez a film is.
#4

73 A homár  (2015)

(34) (8)

dráma | romantikus | sci-fi | thriller | vígjáték

HBO Max (2024.05.17.) | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Egy szerelmi történet a disztópikus, közeli jövőben, ahol az egyedülálló embereket letartóztatják, és egy hátborzongató szállodába zárják, ahol 45 napjuk van arra, hogy... több»

A film szinte egy fricska a túlbonyolított, túltolt társadalmi ideológiáknak, feltéve, hogy a néző képes a sorok között olvasni. A történet: a jövőben az embereknek kötelessége társas kapcsolatban élni. A szingliket összegyűjtik egy szállodába, ahol 45 napot kapnak arra, hogy társat találjanak maguknak. Akinek ez nem sikerül, azt egy általa választott állat képében száműzik az erdőbe. Az egyik férfi azonban inkább megszökik, hogy csatlakozzon az erdőben élő lázadókhoz. A film közönségsikert aratott, még ha nem is ment be a köztudatba, és a kritikai fogadtatás is pozitív volt. A film négy millió dollárból készült el és tizennyolcat hozott. Szerintem érdemes a figyelemre. Szóval filmre fel, és jó szórakozást!
#3

77 Lorax  (2012)

(24) (8)

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | musical

Netflix | HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

A Lorax egy különös teremtmény, aki nem csak rettenetesen házsártos, de ráadásul imádnivaló is. Történetünk hőse meg akarja találni őt, hogy végre megszerezhesse álmai... több»

Egy édes animációs film, ami már az elején jelzi, hogy itt azért nem egy könnyed témát feszegetünk. Dr. Seuss azonos című regényéből készült ez a 3D animáció, és az író születésének 108. évfordulóján mutatták be először. A Lorax a második Dr. Seuss mű, amit animáltak. Az első a Horton volt, mely szintén üzenettel teli történetnek számít. Egyébként Lorax hangját az élő legenda, Danny De Vito kölcsönözte. Ám ez még önmagában nem olyan nagy dolog. Azonban De Vito az angolon kívül még négy másik nyelven is leszinkronizálta Lorax szövegét. A film (regény) egyértelmű mondanivalója: a környezetünket, bolygónkat tudatosan védenünk kell. Egyébként ez a környezetvédelmi üzenet olyan sikeres lett, hogy petíciót hívott napvilágra Change.org címmel.
#2

68 A hangok  (2014)

(45) (3)

horror | krimi | thriller | vígjáték

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Ennek a fekete-komédiának a főhőse Jerry, a gyári munkás, aki súlyos skizofréniában szenved, de gyógyszerét nem hajlandó szedni. Magányos és instabil életet él egy macskával... több»

A mondanivalója nagyon ott van. Számomra ez a film nem volt se fekete komédia, sem pedig humoros, inkább egy szomorú történet egy mentálisan nagyon beteg fiatal férfiról. Érdemes megnézni akár többször is. Reynolds, akit főként akciófilmekből és romantikus vígjátékokból ismert, szerintem brutál jól alakította a főszereplő karaktert. Érdemes a figyelemre, már csak a történet miatt is.
#1

87 Joker  (2019)

(87) (27)

dráma | krimi | thriller

Eszelős, veszedelmes, kissé mulatságos. Vajon mi vezetett oda, hogy a sikertelen stand-up komikusból pszichopata gyilkos, Batman főellensége váljon? Todd Philips szenzációs... több»

Szögezzük le: ez a film nem gyerekeknek való! Felnőttként nézve ez a film nagyon tetszett. Hogy egy mentális zavarral küzdő (ellene folyamatosan tenni akaró) férfi hogyan válik kegyetlen sorozatgyilkossá, mindenképp érdekes történet. Joker megszületésének történetében Phoenix játéka pedig megmutatja a vívódást, a szenvedést, és lassan feltárja Arthur lényének, érzelmeinek teljes világát. Nagyon jó! És hozzá a magyar hangja is. Brutálisan mellbevágó. Természetesen megnéztem eredeti hanggal is, hisz tapasztalat, hogy egy szinkron nagyon el tudja vinni az eredeti hangot, de ebben az esetben ennek nem volt alapja. Phoenix annyira jól elkapta ezt a figurát, hogy már-már sajnálni kezdjük, még akkor is, amikor hidegvérű gyilkosként parádézik a városban. Őszinte leszek. Kíváncsi voltam, hogy miért kapott Oscart a film. És úgy érzem, hogy Joaquin Phoenix bizony jogosan vette kezébe azt az áhított aranyszobrocskát. Követendő példának, modellnek semmiképp, de szórakozásnak (és egy kis pszichológiai elgondolkodtatónak) nagyon jó ez a méltányosan Oscart kapott film. Szóval filmre fel, és jó szórakozást!