'Kib*szottul nagyszerű' Ridley Scott szerint az új Alien-film, pedig nem is ő rendezte

Bár nem ő rendezte az összes Alien-filmet, a franchise vitathatatlanul összefonódott Ridley Scott nevével.

Az 1979-es eredeti (A nyolcadik utas: a Halál) volt a rendező áttörő sikere, és az elmúlt évtizedben a Prometheus és az Alien: Covenant című filmekkel újjáélesztette a franchise-t. Így végül is logikus, hogy Fede Alvarez Scott áldását szeretné kérni a közelgő folytatáshoz, az Alien: Romulushoz.

Az AVP Galaxy beszámolója szerint Alvarez arról beszélt, hogy az Alien: Romulus egy korai rendezői változatát elküldi Scottnak, hogy az vetítse le. Alvarez tudta, hogy Scott milyen kemény kritikus tud lenni, különösen a saját filmjeivel kapcsolatban, de tudnia kellett, hogy a rendező jóváhagyja-e az elképzelését.

"Egy hete fejeztem be a rendezői vágást, és hihetetlenül feszült folyamaton kellett keresztülmennem, hogy nyilván elküldjem Ridley-nek" - mondta Alvarez  - "Azt akartam, hogy lássa, mielőtt bárki más látná. És mindenki felvilágosított, hogy Ridley nagyon kemény. Nagyon kemény, különösen, ha valami köze van a filmjeihez. Nagyon kemény volt a Szárnyas fejvadász eetében is, ami szerintem egy mestermű volt, és problémái voltak vele, mert nagyon nehéz neki, hiszen ez az ő munkája."

De Scott hírneve ellenére Alvarez mégis elküldte neki a film legújabb vágását, és ragaszkodott hozzá, hogy személyesen találkozzon vele, hogy megbeszéljék.

"Úgy voltam vele, hogy 'ezt semmiképpen sem nyerhetem meg'" - folytatta a rendező - "Még ha nem is kérte volna, akkor is odamentem volna [..] Még ha azt is mondta volna, hogy 'tönkretetted az örökségemet', akkor is ott akartam lenni előtte, és a szemébe nézni. Nem akartam egy e-mailt kapni, amiben az áll, hogy Ridley azt mondja..."

Hogyan fogadta Scott az Alien: Romulus című filmet?

"Odavezettem - folytatta Alvarez -, meglátogattam a vezetőit, akik nem tudták vele együtt megnézni, mert egyedül akarta megnézni. Mert ez volt az Alien. Nagyon fontos volt neki. Nem akarta, hogy bárki is ott legyen a szobában. Ettől még jobban megrémültem, amíg vártam. Aztán besétált a szobába, és azt mondta: "Fede, mit mondhatnék? Ez k*rva jó.'

"Számomra ez olyan volt, mint... ahhh... A családom tudja, hogy életem egyik legjobb pillanata volt, hogy egy ilyen mester, mint ő, akit annyira csodáltam, egyáltalán megnézett egy filmet, amit én készítettem, de különösen egy ilyet... és egy órán keresztül beszélgetett velem arról, hogy mi tetszett neki benne."

Megkönnyebbülés, a film zöld utat kapott a mestertől

Ridley Scott tehát jóváhagyja Alvarez Alien franchise-ba illeszkedő filmjét, de mit gondol majd a közönség? 2024. augusztus 16-ig kell várniuk, hogy megtudjuk, mert az Alien: Romulus ekkor kerül a mozikba. A film eredetileg a Hulun jelent volna meg, de a 20th Century Studios tavaly júniusban áttért a projekt mozikba küldésének tervére.

Alvarez filmje mellett Noah Hawley Alien előzménysorozata is készül. Ez a sorozat 70 évvel Scott 1979-es filmjének eseményei előtt játszódik, de a kapcsolat Alvarez filmjéhez egyelőre nem ismert.

És mivel Hawley sorozatának forgatása a SAG-AFTRA sztrájkja miatt leállt, ki tudja, mikor kerül a közönség elé? De mivel így két Alien projekt is készül, a Scott által felépített franchise hamarosan masszív kulturális feltámadásban részesülhet!

Már alig várjuk!