Érdekes volt végigkövetni az eseményeket ebből a szemszögből, ilyen kontextusban. Nekem sem tartoznak a zombis filmek a kedvenceim közé, de itt kivételt kellett tennem, egyrészt nem a megszokott stílusú alkotásról van szó a műfajban, hiszen áldokumentár, kézikamerás arculata van, másrészről európai horror, egészen pontosan spanyol nemzetiségű, így nem volt kérdés, hogy behúzzam vele a következő strigulát. Nyilvánvalóan a film megnézését, kitartó nyomozás valamint kutatótevékenység előzött meg, statisztikából pedig nem vagyok túl jó, viszont egyértelműen körvonalazódott, hogy sikeres alkotásról van szó, amely a megnézettek szerint egészen vállalható. Így is volt, nagyot domborított.
Lelkes rajongója lettem. Egyrészt nagyon jól áll neki ez a kézikamerás stílus, itt még azt is hajlandóak vagyunk elnézni, hogy időnként erőszakosan "ráng" a képernyő illetve, hogy nem mindig azt mutatja amit látni szeretnénk ezáltal gyakran lemaradunk a lényegről. Ezeket a problémákat pedig abszolút feledteti velünk a sikeres filmélmény. Így volt tökéletes, ahogy volt.
Valószerűen tálalták, lélegzet visszafojtva néztem a képsorokat. Hihető volt és drasztikus. Ráadásul az amerikai remake verzióját; a Karantén c. filmet, amely szintén ezt a témát dolgozza fel; előbb láttam időben, mint a spanyol eredetit, így voltak aggodalmaim afelől, hogy miként fogom ezt átvészelni, viszont még így is jobban tetszett ez, hogy variáltam a sorrenden. A folytatások, ennek az első résznek az árnyékába sem érnek, képtelen hozni ezt a kíméletlen képi világot és megteremteni ezt a feszültséget mint amit itt éreztem és láttam, az esküvős (talán a harmadik rész) messze a legrosszabb a szériában. Ez viszont nagyon tetszett, vélhetőleg sok-sok év múlva is ezen az állásponton leszek, amint kivettem a lejátszóból. Érdemes a megtekintése.

79 [Rec] (2007)
horror | katasztrófafilm | misztikus | thriller
Egy merész riporter (Manuela Velasco), és hasonlóan bátor operatőre a legújabb valóságshow elkészítésén dolgozik. Feladatuk, hogy kövessék a tűzoltókat, és filmre vegyék... több»
Szereplők: Javier Botet, Manuela Velasco, Ferran Terraza, Claudia Silva, Jorge-Yamam Serrano