2025.03.19 18:12 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Visszatérés a fertőzöttekkel teli lakóépületbe

Nagy valószínűséggel még az első rész rendezőit, Jaume Balaguerót és Paco Plazát is meglepte a [Rec] sikere, ugyanis nem terveztek folytatást az első részhez, sőt, anno még úgy tűnt, hogy a mozikat is elkerüli az alkotásuk, de végül egyfajta sikertörténet lett az első rész.

Ugyanis a rendkívül alacsonynak nevezhető, csupán másfél millió euróból összehozott film több mint 32 millió eurót fialt, plusz a kritikusok is igencsak jól fogadták, és számos filmfesztiválon zsebelt be különféle díjakat.

Visszatérés a fertőzöttekkel teli lakóépületbe

Ráadásul az amerikaiak gyorsan el is készítették még 2008-ban a saját változatukat Karantén címen. Az már csak hab volt azon a bizonyos tortán, hogy az első [Rec] vége szinte üvöltött egy folytatásért. Na de ezek után lássuk, hogy méltónak bizonyult-e a második rész az első filmhez!

Véleményem szerint igen, bár azért itt már kicsivel több apróbb negatívumot találtam benne, mint az első rész esetében. Bevallom őszintén, nekem annyira nem nyerte el a tetszésemet a folytatásban az, hogy a történet fő irányvonalát kommandósok vették át (oké, persze ha a történet folytatásaként nézzük mindezt, akkor logikus lépés volt a készítőktől ez a húzás), ugyanis ezáltal némileg kissé elveszett az a fajta kiszolgáltatottságérzet, ami az első részt oly naggyá tette az én szememben.

Persze gondoltak erre valószínűleg a film készítői is, hisz számos újabb borzalommal állítják szembe ezúttal az állig felfegyverzett kommandósokat. Aztán ott volt ebben a részben is az a jelenség, ami már az első [Rec]-ben is némiképp zavart, miszerint válaszokat nem igazán kapunk, helyette viszont számos spekulációt az okokra.

Na már most a [Rec]² befejezése még az első részt is képes volt megfejelni e téren. Továbbá, míg az első rész esetében el kellett némi időnek telnie ahhoz, hogy a fertőzés átvegye az irányítást az adott személyeknél, itt ezt már nem vették figyelembe. Negatívumokként ennyi, lássuk, hogy mi áll a mérleg másik nyelvén!

A [Rec]²-ben mintha fogták volna a készítők a filmes kézikönyvet, hogy mik az ismérvei egy folytatásnak. Pörgősebb cselekményvezetés, több áldozat, több vérbő jelenet, erősebb és sokkolóbb maszkok, ráadásul az első rész sikere miatt itt már magasabb költségvetésből is dolgozhattak (több mint 5 és fél millió euró állt a rendelkezésükre).

A [Rec] horrorfilmes széria továbbra se törekszik arra, hogy némileg kidolgozottabb filmbéli karaktereket kapjunk, még úgy se, hogy az első rész főhősnője, Manuela Velasco visszatér a második részben, de én azt gondolom, hogy mindez még mindig nem negatívum ennél a résznél se, az viszont annál inkább, hogy egy újabb megtekintett részével sem kerültünk közelebb a történetbéli válaszokhoz, sőt, inkább csak újabbak érkeztek hozzá.

Összegezve: ha az első [Rec] filmre erős négy csillagot adtam, úgy a [Rec]²-re is megadom a négy csillagot, bár ez már jóval halványabb, mint az első rész esetében.

74 [Rec]²  (2009)

horror | misztikus | thriller

Ha azt hitted, hogy már mindent láttál, hogy a borzalomnak vége van, akkor gondold újra! A nagysikerű spanyol horrorfilm második része ugyanis ott folytatódik, ahol az első véget... több»

0