Közösség

Vélemény:

68 Éjsötét árnyék

(2012)

Éjsötét árnyék

MMcFly2015   2017.10.17 09:45
0

2012-ben ez volt az utolsó Tim Burton-film, amit láttam… És akkor megfogadtam, hogy ettől a rendezőtől soha többé nem nézek semmit. Azóta tartom is magam ehhez – a minap azonban véletlenül belefutottam a tévében, és csak feltépte a régi sebet. Tudom, sokan szeretik Burton világát, de számomra ez az univerzum egy giccses, túlszínezett és elvont környezet, ami inkább irritál, mint szórakoztat. (Ízlések és pofonok, persze…) Az előzetes alapján vígjátékosabb hangulatra számítottam, de ez a vonal a játékidő alatt jóformán eltörpül. Meg kell hagyni, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk típusú poénok – amikor a múltból érkezett karakter szenved a modern világban – néha valóban működnek, és akadt néhány nevetésre ingerlő pillanat. Mégis, számomra Burton stílusjegyei ebben a filmben végképp elviselhetetlenné váltak. Johnny Depp ripacskodása, a túlzó, gótikus díszlet- és sminkvilág, valamint a zsúfolt horrorelemek (vámpírok, vérfarkasok, boszorkányok, vér minden mennyiségben) csak még inkább megerősítettek abban, hogy ez a világ nem nekem való. Csak fanatikus Tim Burton-rajongóknak tudnám ajánlani – mindenki más valószínűleg csak értetlenül nézi majd, miért készült el ez a film egyáltalán.