Elmentem rá, mert kíváncsi voltam, mit tudnak kihozni egy ennyire ikonikus játékból. Mármint Minecraft – lehet szeretni, lehet nem szeretni, de hogy vizuálisan és hangulatában van benne potenciál, az biztos. Csak hát... Ezt a potenciált sajnos elásták egy nagyon mély, bugos chunk alá.
A film vizuálisan néhol egész szép. A Minecraft világát elég hűen adja vissza: a blokkok, a lények, az atmoszféra rendben van. Na de amint bejönnek az "élő" karakterek, ott kezd el igazán recsegni az egész. Az ember csak pislog, hogy ez most komoly? Tényleg így kellett ezt?
A színészek – például Jack Black és Jason Momoa – próbálkoznak, ez érződik. Nem lehet rájuk fogni, hogy ne tettek volna bele energiát. De sajnos ez az energia teljesen célt téveszt. A karakterek túljátszottak, fárasztóak, és a humor gyakran inkább kellemetlen, mint szórakoztató. Tényleg olyan érzésed van, mintha a film direkt azt akarná, hogy kényelmetlenül érezd magad.
A történet... Nos, ha nagyon keresed, talán találsz valami vázlatot egy sztorira. De igazából olyan, mintha egy csomó ötletet bedobtak volna egy kalapba, majd random kihúztak párat, és aztán azt mondták: "Na, ebből csináljunk egy filmet!" Csak épp semmi nem áll össze. Nincs igazi ív, nincs tét, nincs miért érdekeljen.
És mindez nem csak a játék rajongóinak lehet csalódás. Azok számára sem működik, akik „csak” egy jó kis családi kalandfilmet várnának, vagy valamit, ami legalább szórakoztató. A poénok laposak, a jelenetek fárasztóak, és az egésznek nincs meg az a varázsa, amit egy ilyen ismert név alapján elvárna az ember.
Lehet, hogy kisebb gyerekeknek még működik – ők lehet, hogy örülnek, ha felismernek egy mobot vagy egy építményt. De a moziban, ahol én ültem, még a gyerekek is csöndben ültek, és csak néha volt egy-egy halvány nevetés. Nem az a film, amitől majd egész nap idézgetnek a suliban.
Szóval ha Minecraft-rajongó vagy: inkább építs valamit a játékban! Ha filmrajongó vagy: nézz meg bármi mást! Ez a mozi sajnos pont az, amitől az emberek félni szoktak, amikor egy videojáték alapján filmet csinálnak.