ÓÓÓ, Anyám! Nem tudom szavakba tudom-e önteni azt, amit most érzek, hogy láttam a filmet. De azt tudom, hogy most vagy soha, mert erről a filmről csak azon melegében lehet véleményt formálni, ha egy napot is vársz, már annyira összezavarja az agyadat, hogy képtelen leszel rá.
Ha valaki feltenné a kérdést, hogy miről szólt az Anyám! nem tudnék rá válaszolni, meg merem kockáztatni, hogy még maguk a színészek sem kaptak kézzel fogható magyarázatot a kedves rendező úrtól arra vonatkozólag, hogy mit szeretett volna kifejezni ezzel a történettel, amely egy igazi agymenés. Egyelőre azt nem tudom eldönteni, hogy egy zseniális agymenés vagy pedig valami, amivel csak egy óriási botrányt akart kavarni Aronofsky. Talán mindkettő.
A film első feléig igazi thrillerekhez méltó építkezést láthatunk, egy légtérben játszódik végig a történet és a feszültség csak úgy izzik a levegőben. Lawrence (bár sokan sokfélét gondolnak a tehetségéről, én azoknak a táborát erősítem, akik zseniálisnak tartják) pedig úszik az árral, s igyekszik újdonsült férje minden létező kívánságát kielégíteni: süt, főz, de még a gyerekkori házát is rendbe teszi, s még akkor sem telik be nála egyből a pohár, amikor idegenek bukkannak fel a házban, s mindez olyan szürreális élményt jelent, hogy az valami elképesztő. S közben várod, hogy vajon hova fog ez kifutni, s e miatt, annak ellenére, hogy a film eleje események szempontjából igen szegényes és már-már lassúnak is mondható, minden percére kíváncsi vagy. Aztán a ház, s ez a fülledt légkör elkezd önálló életre kelni, s onnanstól kezdve nincs megállás. A végeredmény pedig olyan megterhelő, hogy szeretnéd, ha minél hamarabb véget érne, mert ennél több szörnyűséget már nem tudsz végignézni. Olyan az egész, mint egy borzalmas rémálom, amelyben Lawrence karaktere megjárja a pokol legmélyebb bugyrait, s mindezt olyan vizualitással mutatja be, amely még napokig nem hagyja nyugodni az embert. Igen, az Anyám!-at egyáltalán nem könnyű végignézni, de talán most fordult elő velünk először, hogy a moziból kijőve azt gondoltuk, hogy ez egy borzalmas film, de nem abban az értelemben, hogy iszonyat béna a kivitelezése, hanem épp ellenkezőleg. A vizualitása olyan mértékben szuggesztív, sőt provokatív, hogy lazán megbélyegezhetnénk polgárpukkasztónak is, s emiatt fáj nézni, pl. azt, hogy Lawrence karakterét (egy terhes nő létére) milyen atrocitások érik (egyébként nagyon érdekes, de a film során egyszer sem hangzanak el karakternevek). Ugyanakkor a képek mögött egy olyan (nehezen megfogható) gondolatiság húzódik, amely egy darabig biztos nem fogja nyugton hagyni az embert. Aronofsky nem szívbajos, a film második felében nem rest olyan témákat a néző elé tárni (akár hosszabb, akár rövidebb snittek erejéig), mint a kannibalizmus, a vakbuzgóság, vagy az egymás értelmetlen lemészárlása.
Megértem azokat, akiket ki akaszt/ki fog akasztani az Anyám! című Aronofsky-mű, hiszen kellőképp megtúráztatja az agyat és lelket, de abban is biztos vagyok, hogy nem fog hidegen hagyni egyetlen nézőt sem, s valahol mélyen ezt szeretjük egy filmben: hogy kivált belőlünk érzések akár széles skáláját is, ha kell. Ebben a viszonylatban pedig az Anyám! tuti, hogy nem vall szégyent!

69 Anyám! (2017)
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle... több»
Szereplők: Jennifer Lawrence, Michelle Pfeiffer, Ed Harris, Javier Bardem, Domhnall Gleeson