Közösség

Vélemény:

 

77 A martfűi rém

(2016)

A martfűi sorozatgyilkos

 
Kenez   2023.09.09 18:48
1

A film alapvetően csak részben tükrözi a martfűi rémként elhíresült sorozatgyilkos kegyetlen módszerét és a gyilkosságok egymás utáni elkövetését.
Az 56-os forradalom után követik el az első gyilkosságot, ami tényleg csak úgy tűnik, mintha egy bizonyos kiszemelt áldozat lett volna a célpont. A rendőrség gyorsan rá is bizonyítja a gyilkosságot Kirják Jánosra (Réti Ákos a film szerint), aki szerelmi vágyból követhette el a gyilkosságot.
Majd a 60-as évek derekán, a helyszín ugyancsak Martfű, rövid időn belül áldozatok kerülnek elő élve vagy holtan, ugyanazzal az elmebajos módszerrel elkövetve. Mint minden gyilkos, a martfűi is hibázik, mikor nyomokat hagy 1967-ben az egyik gyilkosságánál. Bognár Pált elfogják, aki Kovács Péter személyazonosságával teljesen azonos, majd 68-ban felakasztják.
A magyar igazságszolgáltatást reálisan mutatja be a film, ahol a korrupciót, az egoizmus elhatalmasodását semmi sem képes csillapítani, és persze azt a tényt, hogy az ártatlan Kirják János 10 évet ült és szenvedett, kegyetlen…
Sopsits Árpád magyar viszonylatok között egy igencsak érdekfeszítő és ugyanakkor kegyetlen filmet nagyszerűen dolgozott ki, viszont a színészi játék elég sok helyen sajnos nem üti meg a szintet.
A történet végén mindegyik szereplő, illetve személy nagyon kegyetlenül járt, bár ez csak filmes fogás, de sajnos azt sugallja a film, hogy sokszor nem érdemes a teljes igazságot kideríteni.