2025.03.09 15:17 Verum Hominem Olvasottság: <100x
0

Nincs visszaút!

A found footage műfaj egyik hatalmas előnye, hogy szinte "premier plan"-ban látunk mindent, és a gyors kameramozgások, és néha kissé torz, érthetetlen hangok miatt talán még félelmetesebbek a képsorok...

Tudom, sokan ódzkodnak a kézi kamerás filmektől, de itt már (2018-ban) azért a szinte tökéletes minőség látszik a filmen. Persze ne felejtsük el, hogy Jung Bum-shik már bevetette a drónokat, VR-kamerákat, a POV-kamerákat, és a szereplőkre GoPro kamerákat is felrakatott, így pedig mindent, sőt még többet is láthatunk!

Nincs visszaút!

Azt talán kevesebben tudják, hogy a Gwangjuban, Gyeonggi tartományban található Gonjiam Pszichiátriai Kórház és Intézet a valóságban is létezett. A világ hét legfélelmetesebb helye közé is beválasztották anno... Ám a film forgatása után a hely akkori tulajdonosa egy vesztett pert követően, 2018.május 28-án a Gonjiam-ot azonnali hatállyal leromboltatta.

Wi Ha-joon (Ha-joon), Park Ji-hyun (Ji-hyun), Oh Ah-yeon (Ah-yeon), Oh Ah-yeon (Charlotte), Park Sung-hoon (Sung-hoon), Yoo Je-Yoon (Je-yoon), Lee Seung-wook (Seung-wook) játszották a főszerepeket, és így szinte saját magukat, ami miatt igazán hiteles lett a film...

Csak egy pár szóval a film sztorijáról. A found footage/horror film egy "szellemvadász" csapat történetét követi a legvégéig, akik betörnek a Gonjiam elmegyógyintézetbe, és élőben, folyamatosan streamelve rögzítik az intézetben látottakat, természetesen a minél nagyobb nézettség reményében.

Ám az eleinte túljátszott, és mint látjuk az előzményekből, hogy senki sem hisz az egész természetfeletti "én aztán nem hiszek ezekben a baromságokban" nézettséghajhász, kissé szervilis viselkedésüket nemsokára már rémület és kőkemény, zsigeri rettegés váltja fel, mikor ténylegesen paranormális jelenségek kezdenek történni körülöttük. Majd fokozatosan rádöbbenek, hogy hiába nő a stream nézettsége, itt már az életük a tét, és az elmegyógyintézetből nincs menekvés...

Pompásan kivitelezett díszletek, aminek legtöbb részlete a a busani Nemzeti Tengerészeti Gimnáziumban lett felállítva, természetesen a rendező és a stáb többi tagja is ragaszkodott a valósággal szinte teljesen megegyező helyszínekhez...

Hajaz a Grave Encounters alkotásra, csak sokkal komolyabb színvonalon, és sokkal kidolgozottabban éri el a végső formáját a film remek forgatókönyvvel, amit a rendező, Jung Bum-shik és Park Sang-min "követett" el.

Merész, kissé dekadens, és mégis innovatív filmes módszerekkel dolgozik a stáb, megvan a kontinuitás, és ahogy a helyszínre érkeznek, folyamatos a félelemfaktor erőteljes megjelenése is.

Egy tisztelgés és főhajtás a Gon-ji-am előtt, és egy fantasztikus filmélmény. Nekem hatalmas kedvencem lett, és bevallom őszintén, jó párszor már elővettem, és egyedül, csendben, sötétben megnéztem. Hát, mit ne mondjak, sokadszori megtekintésre sem mindennapi horrorélmény.

89 Gon-ji-am  (2018)

horror

Egy webes horror-sorozatot forgató csoport ellátogat egy elhagyott elmegyógyintézetbe, ám a helyszínen sokkal több mindent találnak, mint amire számítanak.  több»

0