Most néztem újra ezt a filmet. Úgy gondolom, a 2. rész előtt azért érdemes feleleveníteni a régi klasszikus részt. Így is tettem. Nekem tetszett ez a régi film, és nem csak azért, mert megjártam Irakot és voltam katona, hanem mert találtam benne valamit, ami megfog. Talán ez az USA-nak jó kis bemutató film a haditengerészet repülős egységéről, ami valljunk meg, mai szemmel nézve már nem igaz. A történet szerintem jó, bár a végét nem értem miért csapták így le. Néhol kicsit túl nyálas, túl erőltetett.
A repülős jelenetekben mégis van izgalom és látvány. Annak a kornak ezek meghatározó képei, nem sok filmben láthattuk, hogy felszáll egy ilyen repülő több szögből. Kicsit izgalmas is, de nem mondhatnám, hogy a pulzusom az egekig repült volna, mégis hatással van az emberre. Így, repülővel ezeket a manővereket és harci jeleneteket megcsinálni még meg lehet, de filmre vinni?! Na azért ennek is megvan a maga szépsége és nehézsége. Szerintem Tony Scott ebben nagyot alkotott, és én ezt emelném ki a filmből.
Összességében a film forgatókönyve közepes, a rendezés viszont jó. A szereplők szerintem tudnak annyit adni ehhez a közepes történethez, ami a jók közé sorolja. A hangi és képi effektek jók. Nálam mindenképp megérdemli a négy csillagot. Igazából nem az igazi klasszikus film, de valahol mégis így tekintünk rá.
A repülős harcászatot, mint kategóriát néznénk, akkor biztosan megtalálható lenne az élmezőnyben. A szereplők ugyan életük alakítását adják, de valahol mégis egy klasszikus alakítást láthatunk. Tom Cruise, Kelly McGillis, Tim Robbins, Anthony Edwards, Val Kilmer. Jócskán találunk benne olyan sztárokat, akik már játszottak ennél jobban is. Ebben a filmben pedig ugyan nem ezt nyújtják, de mégis adnak egy-egy szikrát magukból, ami miatt ez a film a jó kategóriát eléri.
Nekem az igazi szerelem hiányzott ebből. Bár a korát megelőzően ebben a filmben kezdték el feszegetni az idősebb nő és egy fiatal férfi kapcsolatát, ami talán tabunak számított. Szóval, az igazi romantikát nem kapjuk meg, csak cseppeket és az érzelmek hangsúlya főleg Tom Cruise-ra terelődik, akinél a nyomás teljesen eltereli a figyelmét azokról az emberi érzésekről, amit szeretnénk érzeni látni hallani. Ez a hiányérzet maradhat bennünk, és a drámai befejezés, ami még lejjebb nyomja a filmet, majd a siker és talán egy szerelem kibontakozásával ér véget. Szóval, hullámzunk rendesen és ezért ha így a 21. században nézzük ezt a filmet, akkor tényleg nem éri el a jó szintet, de ott van az a régi érzés és dalok, amik valahol számunkra is egy jó érzést adnak ezzel a filmmel kapcsolatban. Kedvenceink játékával szebbé teheti ezt a filmet. Csak ajánlani tudom mindenki számára, remek kikapcsolódás. Üdv, Yosi.

78 Top Gun (1986)
SkyShowtime (2024.10.22.)
Mitchell hadnagy egyetelen célja, hogy ő legyen a legjobb vadászpilóta. Bekerül az USA haditengerészetének elit képzésére, a Top Gunban, ahol levetkőzve lobbanékony természetés... több»