2024.07.15 22:05 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Pedig nem akartam megnézni

Ismét hatalmas nagy barangolás a nyolcvanas évek filmes világában!

A film?

Pedig nem akartam megnézni

Igazából nem is akartam megnézni, mert ismerem az ilyen rétestészta hosszúságú filmes „media franchise”-okat, hiszen a második, harmadik résznél már belefulladnak a saját ötlettelenségükbe...

Ám ekkor felfigyeltem rá, hogy a film egyik rendezője maga James Cameron. Társai pedig Ovidio G. Assonitis és Miller Drake voltak...

Azért James Cameron olyan filmeket tett már le az „asztalra”, mint a Terminátor - A halálosztó, A bolygó neve: Halál, Terminátor 2. - Az ítélet napja, Titanic, Avatar...

Azért ez nem is annyira rossz lista, és persze, messze nem is teljes!

De nézzük jelen filmünket!

Egy pentalógia része, hiszen az első még 78-as, majd 1995-ben, 2010-ben, majd 2012-ben is rémisztgettek már minket a gyilkos halakkal...

Na nézzük filmünket 1981-es szemmel...

Persze a CGI megjelenése előtt hogyan is kell a támadásokat „képernyőképesre” csiszolni?

Hát sok-sok művérrel, gumi halakkal, insert, choker felvételekkel...

FPS a csúcson és under-over crank...

Ez volt az egyik nagy „titka” a komoly rendezők kelléktárának.

Szóval!

Sajnos a víz alatti felvételek még nem teljesen kiforrottak, biztosan meg lehetett volna jobban is oldani, de maga a film nem rossz, persze mint már említettem, 1981-es szemmel nézve. Sikoltozó emberek, rengeteg művér, némi társadalom kritika, és ami nagyon zavaró, nincs magyarázat a repülő halak eredetére.

Talán bedobhattak volna valami titkos katonai projekt dolgot, hátha élvezetesebb lett volna...

Roberto D'Ettorre Piazzoli azért a kamerákat ügyesen kezelte, Gino Pasqualini pedig jól kezelte a film megvilágítását!

Korának egyik méltatlanul, hamar elfelejtett „animal horror movie”-ja, ami nem lett rosszabb, mint az eredeti 78-as mozi!

Ó, és persze, mint a rendőrfőnök, Steve Kimbrough, vagyis maga Lance Henriksen, vitathatatlanul a B-filmek óriási sztárja, a fiatalon elhunyt, tehetséges színésznő, Allison karakterében Leslie Graves, és Chris szerepében Ricky Paull Goldin, nem is játszottak rosszul...

Mára ez a film is klasszikus, legalábbis számomra...

Az IMDb-n 10 ezer véleményezés után 3,9/10-es, a TMDB-n 253 szavazatot követően 44%!

Nálam ez négy csillag és 71%!

Házi kefír és puha, friss házi kalács!

Imádom!

dráma | horror | romantikus | sci-fi | thriller

Egy elsüllyedt hajó után kutató könnyűbúvárokat támadnak meg a Karib-tengeren a gyilkos piranhák. Az egyre szaporodó támadások során kiderül, hogy már repülni is tudnak a... több»

1