Közösség

Vélemény:

92 Schindler listája

(1993)

Schindler listája

Eszter 79   2025.01.09 23:04
0

Nemrég láttam újra a filmet. Mindig tud újat mondani a film: új jelenetekre, párbeszédekre figyelek fel, amikre korábban nem. Például az elején kéri a Schindler felesége a férjétől, hogy mindenki a feleségeként tisztelje, ez csak a film vége fele sikerül Schindlernek. Vagy az a piros ruhás kislány. Ő mondjuk rejtély számomra, miért került bele a filmbe. Megrendítő képsorok a filmben, amik szerintem hűen mutatják be a nácik kegyetlenségeit. Amikor főbe akarták lőni a munkást, aki önhibáján kívül kevesebb csuklópántot tudott előállítani a nap folyamán, mivel kiküldték őket szenet lapátolni, és közben átállították a gépet. Csak Schindler hathatós közbelépése nyomán menekült meg. Könyvelőjét is kimentette a biztos halálból. Mondjuk ott elismerte az alkalmazottja, hogy ő hibázott. Annyira beleéreztem a szereplők helyzetébe, hogy tud ebből kimenekülni. Vagy amikor tévedésből Auschwitzba vitték a női dolgozókat Brünnlitz helyett, az is kemény helyzet volt, szerencsésen megoldódott, Schindlernek ebbe a helyzetbe is keményen le kellett fizetnie a náci felső tisztikart. Sajnos nem tudott mindenkit megmenteni, de így is 1100 ember köszönheti neki az életét. A vége, az nagyon megható, amikor a munkásaitól elköszön. A könyvelője egy gyűrűt ad át neki egy Talmud-idézettel, aki egy életet ment meg, az az egész világot menti meg. Nagyon emberi volt az a rész. Nem tudok erről rosszat mondani, csak jót. Mind a rendezés, mind a zene, a szereplők alakítása zseniális.