2024.07.09 16:21 Kóborló Olvasottság: 160x
0

Átveszik az uralmat a tested felett

Mindig is kedveltem az idegen inváziós filmeket, de az 1994-ben Stuart Orme rendezésében készült The Puppet Masters (amit idehaza érdekes módon A parazita címen mutattak be 1995-ben a hazai mozikban) című produkcióhoz, mindeddig nem volt szerencsém. Persze hallani hallottam róla már egy-két dolgot, leginkább azon történeteket, hogy milyen kalandos úton készülhetett el végül a film alapjául szolgáló forgatókönyv. Ezért hát úgy gondoltam, hogy épp itt lenne az ideje annak, hogy sort kerítsek végre jelen filmünk megtekintésére. Lássuk hát, hogy milyen is lett A parazita című film!

Véleményemet jelen filmünk esetében azzal kezdeném, hogy miután megtekintettem a kész filmet, igencsak erősen elgondolkodtam azon, hogy vajon három, avagy négy csillagot érdemelne eme produkció. Ugyanis rengeteg olyan dolog található benne, amiket igencsak nagyra tudok értékelni a 90-es évek filmgyártásából, de sajnos, voltak igencsak bosszantó hibái is eme produkciónak.

Átveszik az uralmat a tested felett

A film alapjául szolgáló Robert A. Heinlein (1907–1988) Élősdiek című regényéhez sajnos még nem volt szerencsém, ezáltal pedig nem fogom összehasonlítani a filmet, az írót változatával, de ha csak a fele igaz ama pletykáknak, információknak, amelyek fellelhetőek az interneten a forgatás megkezdési előtti időszakról... Miszerint hogy a film történetét nem egyszer, de nem is kétszer, hanem majdhogynem rengetegszer írták át azon forgatókönyvírók, akik épp dolgoztak a projekten, akkor nem gondolnám, hogy sok mindent tartott végül meg a film története az írót változatához képest, de mindez senkit ne ijesszen el, ugyanis végül egy egészen elfogadható történetet sikerült a számos forgatókönyvírói változatból összehozniuk a stábnak.

Tulajdonképpen ahogy elkezdődik a film története, nem sokban tér bármely más inváziós sci-fi thrillerekéhez, hisz eme történeti szakasz a legtöbbször igencsak hasonlóra szoktak sikeredni. Nekem személy szerint kimondottan tetszett az, ahogy maga a film történetének volt egyfajta pulzáló érzete. Továbbá kimondottan élvezetes volt számomra az is, ahogy a történet egyes szakaszaiban felpörögnek az események, majd hagyják kissé leülni a további cselekményeket, ahol persze mindenféle háttérinformációkkal próbálják fenntartani a nézőik a figyelmét. Persze azon nézőket is meg tudom érteni, akiknek ez a fajta történetvezetés nem jön be, főleg úgy, hogy a film amúgy sem tobzódik se akció-, se horrorelemekkel, de még ezek nélkül is érdekes tud maradni. Persze egyáltalán nem mondanám azért hibátlannak a történetét, ugyanis jómagam kétszer is éreztem a film nézése alatt azt, hogy mintha kihagytak volna olyan jeleneteket a filmből. Ezek leginkább arra szolgáltak volna, hogy összekössenek két egymás utáni cselekményt. Először azt gondoltam, ez valami vágásbéli hiányosság, de amikor végül rájöttem, hogy jelen filmünknek nincs se bővített, se pedig vágott változata, így már kezdtem sejteni, hogy a film készítői egy kimondottan olcsó és viszonylag rossz megoldást találtak ki arra, hogy miként tartsák fenn a nézőikben azt az érzést, hogy most adott filmbéli karakter teste felett átvették-e már az irányítást az idegenek, vagy sem, egyszerűen kihagyták a film történetéből ezen szakaszokat. Hibaként csak ezt tudom felróni a történetének, de ezt legalább még a film hangulatával némileg sikerült kiegyengetniük.

Viszont sajnos a filmbéli karakterek legtöbbje nem sikerült túl jól. Ez alól csak a nemrég elhunyt Donald Sutherland (1935–2024) karaktere volt kivétel, és persze az őt alakító színészlegenda alakítása, merthogy a többi színész leginkább csak az átlagos szintet tudta letenni arra a bizonyos asztalra. Sajnos a film technikailag sem nézz ki túl jól, bár a 90-es évek közepén a 15 millió dolláros költségvetés finoman szólva sem túl acélos, de mára már leginkább azt mondanám erről, hogy az idő vasfoga kicsit kikezdte a film eme részét.

Mindent egybevéve A parazita című film nem vált, és valószínűleg nem is fog soha a kategóriáján belül klasszikussá válni, ami kissé sajnálatos, mert a története ötletesre sikeredett, illetve a legendás Donald Sutherland (1935–2024) alakítása emlékezetessé teszi, de mindez nálam csak erős három csillagocskára elegendő.

67 A parazita  (1994)

horror | sci-fi | thriller

A Földet megszállják a rája alakú idegen "csigák", amelyek az emberek hátán lovagolnak és irányítják az elméjüket. több»

0