2020.06.22 18:06 Kóborló Olvasottság: 253x
1

Kannibál bébi születik – Filmek a videokazetták idejéből

Rengeteg ehhez hasonló filmhez volt szerencsém még gyerek- és tinikoromban, az úgynevezett VHS aranykorszakban. Ezért ha belefutok egy ilyen alkotásba, mindig elfog a nosztalgikus hangulat, és akármennyire is lenne mai szemmel gyenge vagy rossz az adott film, egyszerűen képtelen vagyok annyira szigorúan értékelni őket, hisz egy korszakot jelentettek számomra.

Eme időszak alatt kezdtem érdeklődni a horror iránt, és ez a gyerekkori szerelem a műfaj iránt azóta is töretlen. Az 1974-ben készített, It's Alive című film pontosan egy olyan alkotás volt, amit idehaza annak idején csak a Kannibál bébi születik címen ismertek. Az internet terjedésével és a VHS korszak elfeledésével mára meg már aki ismeri ezt a filmet, csak az eredeti címén ismerheti. Az elmúlt napokban futottam ismételten bele, és azt kell, hogy írjam, hogy hiába áraszt szinte minden egyes pillanata valamiféle ostobaságot, még mindig élvezhető és szórakoztató másfél órát kölcsönzött számomra (bizonyára azért a nosztalgia is rátett erre még egy vagy két lapáttal).

Kannibál bébi születik – Filmek a videokazetták idejéből

A történetét érdekesnek mondanám. Persze, a kivitelezésén elég erőteljesen érződik a kis költségvetési hatás és a b-filmekre oly jellemző képsorok, hogy az már szinte szórakoztató is lehetne. Ez a film úgy tud gyenge lenni, hogy az már szinte szórakoztatja a nézőt, pedig ha belegondolunk abba, hogy a története mire is akar rávezetni a maga sajátos módján, akkor az a bizonyos mosoly villámgyorsan el is tűnik a néző arcáról.

Hatalmas hibája viszont az, hogy eme groteszk történethez nem voltak képesek olyan színészeket szerződtetni, akik képesek lettek volna bemutatni azt a fajta fájdalmat, csalódottságot és elkeseredettséget, ami a film mozgatórugója lenne. Ez mondjuk nem csak a színészek hibája, hisz sok esetben a szövegkörnyezetnél is elég erőteljesen kilóg az a bizonyos lóláb, tehát azért a forgatókönyv megírásánál is találhatunk hibákat.

Viszont pozitívumai is voltak a filmnek, ilyenek lennének a zenei betétek, amik igencsak hatásosak. Aztán ott van maga a teremtményünk, amit szinte a legtöbb esetben inkább csak hallunk, mint látunk, ami azért is jó ötlet, mert, mint említettem, egy alacsony költségvetésű filmnél valószínűleg annyira nem sikerült volna elég félelmetesre a kivitelezése. Talán pont emiatt nem mutogatják agyba-főbe eme lényt, viszont a hangok, melyeket kiad, kimondottan jól sikeredtek.

A film idővel trilógiává bővült, sőt még egy remake-et is megélt 2009-ben (ami szerintem borzalmas lett), így tehát, ha nem is egy acélos film lett a végeredmény, de ha helyén kezeljük az erényeit és hibáit, és figyelembe vesszük a gyártási idejét és az arra fordított költségvetését, akkor egy piszok erős mondanivalóval rendelkező b-horrorfilmhez lesz szerencsénk.

62 It's Alive  (1974)

horror

A Davies házaspár gyermekáldás elé néz. Megszületik a mutáns csöppség, ami gyilkolni kezd, ha megijed. És ami azt illeti, elég könnyen meg tud ijedni. több»

1