2025.03.31 20:51 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

4/10 A remake jobb lett

Régóta kerülgettem ezt a filmet, mivel a remake sem volt könnyen nézhető, de rengeteg egymásnak ellentmondó összehasonlítással találkoztam: a remake rossz, az eredeti kiváló, az eredeti nem jó, a remake klassz – oda-vissza-oda-vissza.

Tulajdonképpen a történet odáig, amíg le nem foszlik a szociális máz, arról szól, hogy van egy pszichopata, aki állandóan átlépi a látogatóba hívott vendégei határait. Rossz nézni, hogy ezek az emberek nem képviselik, és nem védik meg a határaikat. A történetnek ötpercenként kellene véget érnie azzal, hogy na jól van, akkor mi most azonnal megyünk.

4/10 A remake jobb lett

És akkor nézzük az összehasonlítást! A remake profibb, ez egyértelmű. Ebben a 2022-es dán verzióban a karakterek egydimenziósabbak. A holland házigazdáról például folyton lerí az első pillanattól fogva, hogy pszichopata. Aztán meglehetősen disszonánsnak éreztem a hitchcocki alázenéléseket a toszkán fasorban, meg a napsütötte holland mezők látványa közben, a film bevezető szakaszában. Ez így mind roppant szájbarágósra sikerült. A vége, hát az meg botrány.

Azért volt olyan is, hogy a remake-hez képest jobban sikerült valami. A dán látogató családban a szülők karaktere jobban elkülönült egymástól, a feleség sokkal jobban érzékelte, és meg tudta fogalmazni az inzultusokat a férjénél, aki nem elég, hogy vakon van, de egy autós jelenetben egyenesen átmegy pudingba. Egy idő után annyira málévá válik, hogy a feleségének meg kellene fognia a lányukat, és a férjét otthagyva elhúzni.

Pszichológiai esettanulmánynak különben jó, ha az ember az érvénytelenítésről és egyéb nárcisztikus technikákról akar tanulni. De elképesztően beteg az egész, minden épelméjű nézőnek folyamatos erős szenvedéssel jár megnézni, így ha laza esti filmnézés a terv szórakoztató szándékkal, akkor eszetekbe se jusson ezt nézni, ehhez kell egy olyan este, amiért nem kár.

dráma | horror | thriller

Egy idillinek tűnő közös nyaralás után egy dán család meglátogatja holland ismerőseiket. Az együtt töltött időre azonban mindenki másként emlékszik, s mint kiderül, a... több»

0