A The Banshees of Inisherin alapvetően nem a kedvenc filmjeim közé tartozik. Ha a személyek szintjén nézem a történetet, akkor lehangoló és kegyetlenül véres, fájdalmasan érthetetlen. Ha viszont Írország allegóriájaként tekintek rá, akkor mélységében is érthetővé válik egy országnyi sziget tragédiája. Átérezhetjük, milyen az, amikor egy népet kettészakítanak, egy kisebb, északi területet egyszerűen levágnak róla az angolok. Tiltakozásul véres szabadságharc indult, ami évtizedekig fennmarad az észak-ír terrorista IRA formájában. A különös film minden szereplője és fordulata megtestesíti valamelyik résztvevőt vagy történeti tényt ebben a harcban, s ha az érthetetlen, nevetséges és logikátlan szavak jutnak eszünkbe róla, akkor jó nyomon vagyunk.
Ilyen a politika, átgázol az emberi érzéseken és értékeken egy magasabb (általában katonai) szempontra hivatkozva. Minderre persze én is csak utánaolvasva jöttem rá, mert elakadtam a film nézésében, és nem értettem, miért kapott 9 Oscar-jelölést. Amiből persze a képmutató Amerikai Szellem egyet sem adott meg. Talán találva érezték magukat más országok feldúlása ügyében? Szóval a Banshees politikai film, akkor is, ha egy barátság történetének néz ki elsőre. Több történeti filmet is láthatunk a témáról (pl. a Michael Collins), de amerikaiak által forgatva kevésbé hiteles, mint egy ír származású rendezőtől.
Martin McDonagh arról ismert, hogy olyan csavarosan mutatja meg az ember benső érzésvilágát, hogy lelepleződik minden rejtett indíték. Nekem a 3 óriásplakát Ebling határában című filmje viszi a pálmát. A sziget szellemeiben inkább a gyönyörű tájat és az ír autentikus Aran style kötött pulóvereket csodáltam. Bár Inisherin egy kitalált név, a filmet a a Galway megyei Aran-szigeteken forgatták, ami a mű nyomasztó volta ellenére is utazásra csábító, fenségesen szép hely.
Erős idegzettel és türelemmel végig lehet nézni a filmet, de számomra csak 3 csillagot ér. Úgy gondolom, az elszakítottságot egy ország életében mi, magyarok is át tudjuk érezni, különösen, ha a családunkat közvetlenül is érintette a nagyhatalmak érthetetlen döntése szinte ugyanabban az évben, mint amikor az ír függetlenségi harc indult.

76 A sziget szellemei (2022)
Pádraic és Colm Írország partjaitól nyugatra eső kis elzárt szigeten élnek. A két férfi hosszú évek óta szoros barátságot ápol, ám kapcsolatuk most zátonyra fut, miután... több»
Szereplők: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, Kerry Condon, Pat Shortt