A forgatókönyv egészen a végkifejletig szinte teljesen hűen követte az adaptáció alapjául szolgáló regényt. Ezért választották a meleg párt is – a könyvben is így szerepel. A regény (és a film) szerint pont az az egyik feltevése a párnak, hogy másságuk miatt állnak bosszút rajtuk a hívatlan látogatók. Ha hetero pár lettek volna, akkor ezt a félrevezető szálat nem lehetett volna beleszőni a történetbe.
Ami viszont egyértelműen Shyamalan „bűne”, az a befejezés. A könyvben a végén van egy érdekes csavar, ami teljesen más döntésre juttatja a párt. Ezt a csavart Shyamalan kihagyta, helyette kaptuk ezt a szögegyenes lezárást, ami kicsit szájbarágós morális üzenet is egyben, és ezzel szerintem agyon is vágja az egész koncepciót, kiüresíti a sztorit, és unalmassá teszi azt. Én legalábbis úgy álltam fel a film után, hogy „és akkor ebben mi volt az érdekes?!”. Valóban még az Időnél is gyengébb, pedig már az is elég fakó volt, de itt ráadásul egy regény izgalmas megoldását sikerült egy nagyon is vitatható forgatókönyves húzással agyonvágnia. Kár érte...
Shyamalan 1999-ben rendezte meg a Hatodik érzéket és 2002-ben a Jeleket, mely filmek nagy hatással voltak rám, és azonnal Shyamalan kedvelőjévé tettek. Aztán jött A falu 2004-ben, melynek érdekes történelmi közege fogott meg, majd az Üveg 2019-ben, a negyedik és egyben utolsó nagy Shyamalan-film. Az Idő 2021-ben már minőségesés szerintem, akárcsak a Kopogás a kunyhóban. Valahogy hiteltelen számomra, hogy bárkik is egy álom alapján döntsenek az életükről, és ezen álomnak engedelmeskedve akarjanak meghalni is. Pedig kb. ezt akarja nekünk beadni ez a film. A csapat vezetője Leonard (Dave Bautista), aki mindent megtesz a küldetése teljesítéséért. Ez a bizonyos küldetés pedig az, hogy rávegyenek egy családot, hogy valakit megöljenek maguk közül a Föld megmentéséért. Furcsa számomra, hogy miért kell ehhez egy homoszexuális párt választaniuk áldozatnak, hacsak nem akar a forgatókönyv ezzel is egy lapáttal rátenni az egészre. A végeredmény mindenesetre egy szürreális zárás, zavaros végkövetkeztetések sugalmazásával. A Kopogás a kunyhóban nálam a leggyengébb Shyamalan-film. Értékelésem: 55%.