Javában dúl a délszláv háború, mikor egy rutin felderítő repülésre küldenek az Adriai tengeren állomásozó amerikai anyahajóról két pilótát. Repülőjüket azonban az ellenséges terület fölött lelövik. Bár sikerül katapultálniuk, egyiküket elfogják és kivégzik. A másik elszánt menekülésbe kezd az… Több

Filmgyűjtemény

A kép forrása: 20th Century Fox
Owen Wilsont nagyon fura volt látni ilyen szerepben. A film meglepően izgalmas volt, sajnos a kimentős végjelenet számomra nagyon gagyira sikeredett. Nagyon egyszerűen tesznek pontot a hajsza végére.
A filmnek a boszniai szerb vérengzés és háborús bűnök világa nyújtja a keretet. Valahol a Földközi-tengeren dekkol az amerikaiak repülőgép-hordozója, ahol a semmittevésben kiégett katonák kissé fásult hétköznapjai zajlanak. Itt szolgál a nem túl szabálykövető nagy orrú Owen Wilson, akarom mondani, Burnett hadnagy. Unalmában már le akar szerelni, de még kiküldik egy akcióra a pajtijával együtt, ahol természetesen ismét túlfeszítik a húrt, és bajba kerülnek. Klasszikus háborús-megmentős akciómozi, csak úgy csúszik hozzá a popcorn. Van itt szerb kegyetlenkedés meg szerbül beszélés bőven, és közben röpköd a sok dicső amerikai technika. Csihipuhi nincs, de dolgozik a pirotechnika. Van minden, ami kell egy ilyen filmben. Owen Wilson azt hittem, hogy tájidegenül és komikusan fog mutatni a szerepében, de teljesen jól állt neki. Viszont hogy a magyar fordítók miért betűzték át az amerikai katonai ábécét, azt nagyon nem értem, ha az eredetiben azt mondták, hogy foxtrot-bravo-india, azt a magyarban tuti valami olyannak mondták, hogy fanta-brüsszel-iguána, debilitás a köbön. Nem ezzel a filmmel újították meg a műfajt, de remekül össze volt rakva, a képek, ahol kellett, látványosak voltak, a ritmus végig jó volt stb. stb., ha épp valami ilyenre vágysz, akkor érdemes megnézni.
Nem sok olyan filmje van Owen Wilsonnak, ahol nem idétlenkedik, de az Ellenséges terület ilyen. John Moore, a 2013-as Die Hard rendezője egész jó munkát végzett: az egyetlen szálon futó cselekmény tempója és változatossága is bőven az élvezhető szint felett van. A helyszín Bosznia, a délszláv háborúk ideje, amikor a szerbek háborús bűnöket követnek el. Az egyik ilyenről bizonyítékokat is szerez a Boszniában lezuhant amerikai vadászgép navigátora, akinek kimentése a film legfőbb központi témája. Owen Wilson alakítja a lezuhant amerikait és nem marháskodja el a szerepét, végig hihetően hozza a bajba jutott, de elszánt és találékony katona karakterét. Engem megvett ez az egész és tetszett a sztori, a rendezés és Wilson alakítása is. Értékelésem így erős 4 csillag, százalékban: 80-85%. Azoknak ajánlom leginkább, akik szeretik a kommandós-háborús sztorikat és érdekesnek találják a délszláv háborús helyszínt. Ez utóbbi ugyanis valóban különlegessége a filmnek. Többszörnézős remek szórakozás minden korosztálynak.