Elfogadjuk vagy sem, de 1848. március 15-e nem volt éppen eseményekben gazdag nap. Bár a magyar történelemben kiemelkedő a szerepe, és az egyik nemzeti ünnepünk is (augusztus 20. illetve október 23. mellett), valójában inkább a szimbolikus jelentősége miatt fontos. Összefogott a magyarság, hogy lerázza az osztrák elnyomást, és kiharcolja a feudalizmusból kivezető modernizációt, illetve a polgárosult, demokratikus berendezkedést.
Lóth Balázs ennek megfelelően egy kissé patetikus filmet készített, mely néhol ugyan hatásvadász, és nem mindenben felel meg a történethűségnek, ám visszaadja annak a nagyon régi napnak a hangulatát.
A középpontban a márciusi ifjak állnak, akiket megpróbáltak hétköznapi, esendő karakterekként megjeleníteni. Nekem tetszett Berettyán Nándoralakítása Petőfiként, bár valamivel több szenvedélyesség elfért volna az alakításában. Nem volt bajom azzal sem, hogy beletettek egy kitalált karaktert: Farkast, akit Horváth Lajos Ottó alakít. A valóságban léteztek ilyen besúgók Pest-szerte, és alighanem aznap, 1848. március 15-én is megpróbálkoztak azzal, hogy megakadályozzák vagy gátolják a forradalmárok működését.
Bejött, hogy kicsit akciófilmes kivitelben jelennek meg a harci események, bunyók, és a rendezés sok helyen Guy Ritchie stílusba megy át. Amivel gondom volt, azok a kitalált helyzetek, mint a forradalmárok ellen fellépő civil ruhás verőemberek, mert ilyenek nem léteztek, és aznap nem akcióztak a nyomdákban, és sehol másutt sem. A valóságban a pest-budai osztrák helyőrség tétlenségi parancsot kapott Bécsből, így egyszerűen semmibe nem avatkoztak be.
Külön kiemelném pozitívumként az 1848-as Pest bemutatását az épülő Lánchíddal, a hajóhíddal, a sáros pesti utcákkal, a korabeli Pilvax kávéházzal és a panoráma nagytotállal, amit többször is bedobnak. A zenével nem volt problémán, engem nem zavart egyáltalán a sok zenei betét. Összességében tetszett a film, bár az eltapsolt milliárdok és Rákay Fülöp pénz körüli ügyködése miatt jócskán szégyenkezhetünk. Értékelésem: 4 csillag.

52 Most vagy soha! (2024)
dráma | életrajzi | kaland | történelmi
A márciusi ifjak történetének és a forradalom nagyszabású mozifilmes feldolgozása, melynek központi karaktere a lánglelkű költő, Petőfi Sándor. több»