Miután szinte az egész világot térdre kényszerítette a 2020-ban világjárvánnyá minősített Covid, rövid időn belül számos film készült a Betegség eredetéről, lefolyásáról és a hatásairól, amit szinte mindenki a világon megérzett. Elsőként dokumentumfilmek formájában találkozhattunk azzal, hogy milyen hatásai voltak az emberek mindennapjaira a világon végigseprő járványnak, de csakhamar a szórakoztatóipar lehámozta magáról e témával kapcsolatban a dokumentumfilmes zsánert, és jó pár más műfajú produkciónak is szerves részét képezte eme világjárvány. Bevallom, láttam már korábban egy-két olyan horrorfilmet, amelyben feltűnt a covid-járvány, de azon alkotások leginkább amolyan ZS kategóriás, avagy a hírhedt The Asylum stúdió filmjeinek a szintjén voltak, és talán emiatt is voltam kíváncsi arra, hogy jelen filmünk esetében mit is tudtak kihozni belőle. Lássuk hát, hogy mit is tartogat jelen filmünk a nézőjének!
Nem állítom, hogy nem voltak bizonyos elvárásaim jelen filmünk esetében, ugyanis a film forgatókönyvének az elkészítésében ott volt Kevin Williamson, aki már bőven bizonyított az én szememben a korábbi munkáival (Sikoly-filmek, Tudom, mit tettél tavaly nyáron), míg a másik forgatókönyvíró az a Katelyn Crabb volt, akinek ennél a produkciónál találkozhatunk először a nevével mint író. Elöljáróban egy másik roppant szimpatikus dolog is szemet szúrt jelen filmünk esetében, mégpedig a kevesebb mint másfél órányi játékidő. Jómagam nem szoktam fanyalogni azon, hogy az elmúlt években szép számban megszaporodtak azon horrorfilmek, amelyeknek a játékidejük bőven eléri a kétórás műsoridőt (vagy még annál is többet), bár igaz, hogy sok esetben eme felduzzasztott játékidő miatt veszít az adott horrorfilm a feszességéből. Na már most ezt a dolgot egyáltalán nem róhatjuk fel a John Hyams által rendezett Betegnek, ugyanis számomra úgy röppent el ez a kicsivel több mint 80 perces játékidő, hogy azt észre sem vettem. Ugyanis jelen filmünk története majdhogynem mentes mindenféle sallangtól.
A film történetének a kialakításán valóban érezhető az, ami a Sikoly-filmeknél is megvolt, mondjuk egyáltalán nem annak az összetettségén, hanem csupán a slasherelemek alkalmazásán belül. Odáig mondjuk azért már nem merészkednék, hogy a slasherelemek mellé le merném írni azt is, hogy a gore jelenetekkel is megidézték volna bennem a Sikoly-filmeket, merthogy e téren azért némileg talán kissé visszafogottabban teljesít jelen produkciónk (bár ez lehet, hogy betudható az alacsonyabb költségvetésének).
Számomra egy másik érdekessége az volt ennek a történetnek, hogy kimondottan kevés karakterrel dolgoztak benne, ami hát valljuk be, nem biztos, hogy a legjobb megoldás egy slasher horror esetében, de itt mégis működött! Ugyanis a kevés szereplős, avagy lehetséges áldozatok miatt azt vettem észre, hogy egységesen tudtam aggódni szinte az összes karakterért, ami viszont nagy pozitívuma volt a filmnek. A film történetének a pozitívumainak a számát még az is tovább növelte az én szememben, hogy a rövidke játékideje mellett kapunk jó pár plusz csavart is, ezáltal pedig nem csak a feszültségteremtése volt rendben jelen produkciónknak, hanem folyamatosan új meglepetésekkel is gazdagodhattam. A történet egyedüli negatívumaként talán én is csak az utolsó pár percét említeném meg, ami bár nem sikerült rosszul, mégis kevésbé lett kielégítő.
Mivel a Beteg című film nem foglalkoztat sok karaktert, így elkerülhetetlen, hogy eme karaktereket alakító színészek jól hozzák a rájuk szabott karaktereket. Elöljáróban tartottam ettől egy kicsit, ugyanis sem Gideon Adlon, sem pedig Bethlehem Million színészeket nem ismertem korábbról, de végül azt kell hogy írjam, hogy jó kezekben voltak a filmbéli karaktereik ezeknél a színészeknél.
Összegezve a 2022-es Beteg című filmet: biztos, hogy nem úgy fogok visszaemlékezni majd rá, hogy ez a produkció hivatott arra, hogy új vért pumpáljon a slasher horrorfilmek palettájába, de hogy egyszeri alkalomra maximálisan szórakoztatónak találtam, az biztos. Ezért jár is a négy csillag a filmre.

63 Beteg (2022)
A világjárvány miatt Parker és legjobb barátnője úgy döntenek, hogy egyedül maradnak karanténban a családi tóparti házban - legalábbis ezt hiszik. több»
Szereplők: Dylan Sprayberry, Jane Adams, Gideon Adlon, Marc Menchaca, Charla Cochran Bocchicchio