2024.05.02 15:01 kabel Olvasottság: <100x
0

Amitől a gazdagok félnek

A Saltburn egy enyhén metaforikus és szürreális társadalmi dráma, mely két eltérő családból érkező egyetemista barátságát és kapcsolatát taglalja. Ugyanakkor, a film elsőrangú hangulata és stílusa kissé elviszi fókuszát kiszámítható narratívájáról, és a rendező mondanivalója sajnos feloldódik a csavarokat követően, olyannyira, hogy szinte ellentétes üzeneteket is ki lehetne olvasni a történetből.

A sztorit a hányattatott sorsú és introvertált Oliver szemszögéből ismerjük meg, aki összebarátkozik Felixszel, egy gazdag család sarjával. Felix meghívja magához a visszahúzódó fiút, így megismerjük komikus, de mindent kimondó családját, illetve az undorító gazdagságot, amiben élnek. Azonban, szereplőink nem azok, akiknek látszanak.

Amitől a gazdagok félnek

Legjobban a koreai Parasite c. filmre hajaz a Saltburn, de üzenete nem meríthető ki egy egyszerű „eat the rich” narratívában. A rendező a gazdagokat szeleburdi, de jólelkű embereknek láttatja, akik anyagi helyzetük miatt meg sem látják az alsó osztály szituációit és problémáit. Rengeteg jelenet hihetetlen szórakoztató emiatt, és Oliver karaktere is egyre inkább kihasználja a család furcsa hozzáállását és dinamikáját.

Azonban, a film nem tiszta, hogy pontosan mit akar mondani ezzel. Olivert egyszerre antagonistának is láthatjuk, akit a megszállottság és vágy olyan mélységekig tol, hogy explicitebb dolgokra is képes lesz, melyeket a film is látványosan bemutat. Vannak kimondottan erős szituációk, de itt is bizonytalan, hogy ezek csak főszereplőnk belső világát láttatják-e. A narratíva egy elég kiszámítható csavart követően megfordul többször is, áthelyezve a morális problémáját más karakterekre. Ez egyszerre érdekes és sajnos kicsit kaotikus, a film mintha nem merne rendesen beszállni egy üzenetbe, és egy olcsó utat választ két izgalmas történet között.

Ez az egész metafora mélyen a felszín alatt mozog, a film tényleges cselekmény végig érdekes és kicsit szürreális marad. A színészi játékok kiválóak, főleg Barry Keoghan és Rosamund Pike szinte tökéletes, és a film kényelmetlen és sötét szituációba nyomja szereplőit, így mindig van valami érdekes vagy meghökkentő, ami miatt az amúgy elég egyszerű történetszál szórakoztató marad.

74 Saltburn  (2023)

dráma | thriller | vígjáték

Egy oxfordi egyetemi hallgató belecsöppen egy bájos arisztokrata évfolyamtárs világába, aki meghívja őt különc családja hatalmas birtokára egy felejthetetlen nyárra. több»

0