A film, A.K. Tolsztoj 1839-ben kiadott, A Vourdalak családja című novellájának adaptációja, melyet a debütáló francia rendezőnek: Adrien Beau-nak köszönhetünk, vagy talán mégsem. A film szembeállítja a ….. Bla- bla- bla! Szavakat nem találtam, mire a végére értem a filmnek, melyet tátott szájjal néztem végig.
(Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek! Kiszívott belőlem minden pozitív energiát, és ami maradt, azt most írom ki magamból! ) Amerikában mutatták be a kedves rajongóknak ezt a művet és a bevétel 78.527 dollár volt. Ebből adódik a kérdés: mennyibe kerültek a mozijegyek? Ha tíz cent volt, akkor sokan látták a filmet, viszont, ha ötven dollár volt, akkor igen csekély volt a nézők száma, a lakossághoz viszonyítva. A besorolás engem megtévesztett, más ne hagyja magát! Közelében sincs a horrornak, inkább gusztustalan, primitív, gyomorforgató feldolgozása annak a műnek, melyet ezek után biztosan nem fogok elolvasni! Műfajtalan, súlytalan, és 2023-ban, hogy valaki bevessen egy fából faragott marionett bábut, mint a főszereplő vámpírt? Ez már sokk volt nekem! Szó szerint észbontó! Nem is tudom, hogy ki volt a célközönség, vagy, hogy mit akart átadni nekünk a forgatókönyvíró: Hadrien Bouvier és a rendező. ( Személy szerint Adrien Beau filmjeit kerülni fogom!) Persze mondhatnánk, hogy nem értem meg a mai modern horrorfilmeket.
Szó nincs erről! Ez az, aminek mutatja magát se több se kevesebb! Állítólag ezt az irányt kellene követniük a mai filmeknek is! (Sajnos már találkoztam egy- két ilyen alkotással! Az biztos, hogy azt a tábort nem fogom erősíteni!) A legjobb színészi alakítást a marionett bábutól láthatjuk, így el lehet képzelni a többi színész játékát! (Nem ismerem őket és nem sorolom fel a nevület!) Több oldalon is olvastam, hogy Tolsztoj keltette először életre a vámpírlegendát, Bram Stoker Drakulája előtt. Nos, ha lehet hinni az internetnek, - egy kevéske nyomozás után - akkor ezt meg kell cáfolnom! John William Polidori brit író volt, aki az első vámpírtörténetet papírra vetette 1819-ben. A mű címe (mily meglepő): A vámpír. Lord Byron társaságában született meg a mű, és akkoriban írta Mary Shelley is a Frankensteint. (Mi lenne velünk nélkülük?) Beszéljünk a zenéről! Korhű, depressziós hangulatot árasztó, vonósnégyes cincogása. Ennyit tudok elmondani a filmről! Azt nem írhatom, hogy nem ajánlom senkinek, így a bátrabbaknak jó szerencsét és kitartást kívánok!

66 Le Vourdalak (2023)
Az ellenséges erdőben eltévedt d'Urfé márki, a francia király nemes követe egy idegen család házában talál menedéket. több»
Szereplők: Kacey Mottet Klein, Ariane Labed, Grégoire Colin, Vassili Schneider, Claire Duburcq