Hát ez zseniális volt, nem is tudom, hogy maradtam le róla. Egy négyszereplős kamaradarabot látunk filmre átültetve. Az író, Yasmina Reza nagyon jó alapot adott Roman Polanski alá, aki gyors, rövid és velős, mindössze 80 perces vígjátékot forgatott belőle.
Vígjáték, de nagyon mély és tanulságos, közben rendkívül szórakoztató görbe tükröt tart a modern civilizációnkban magunkra erőltetett szociális mázat és annak látványos lepergését ábrázolva. A varázsát a szenzációs szereplőfelhozatalon túl nyilván az adja, hogy az elszabaduló cselekmény olyan viselkedést hoz ki az ábrázolt karakterekből, amire titkon mindenki vágyik, de csak nagyon kevesen elég tökösek hozzá, hogy bevállalják. Vagyis hogy belemondjuk a legsúlyosabb őszinte gondolatainkat is a másiknak a képébe, ha kell. Vagyis az ember nézi, azonosul és szelepelget közben kicsit.
Nagyon röviden a sztori az, hogy egy manhattani játszótéren két tízéves fiú összezördül, aminek egyikük két foga látja kárát. A szülők összejönnek az egyik pár lakásán mindenféle ügyvédi papírokat intézgetni (nyilván az ottani egészségbiztosítási rendszer szülte szükségszerűség okán), először mindenki oly amerikaian barátságos és udvarias, a végén meg – hát nem fogom elspoilerezni, alig több, mint egy és negyed óra, mindenki járjon utána.
A színészek között nagyon jó volt az összhang, látszott, hogy nagyon inspiráltan játszanak, külön-külön is mindegyik óriási egyéniség, de így együtt élmény volt nézni, amit nyújtottak.
Nem is tudom, hogyan maradtam le eddig róla, de jobb későn, mint soha. Remek film, nézzétek!

82 Az öldöklés istene (2011)
Két tizenéves fiú összeverekedett a Brooklyn Parkban. Zachary Cowan (#474032#) fejbe vágta Ethan Longstreetet (Eliot Berger) egy ütővel, aminek a következményeképp a fiúnak... több»
Szereplők: Kate Winslet, Christoph Waltz, Jodie Foster, John C. Reilly, Julie Adams