Közösség

Vélemény:

 

71 Alien: Covenant

(2017)

Alien: Covenant

 
Scriptor   2018.06.22 11:39
6

Hardcore Alien rajongóként minden részt óriási kíváncsisággal vártam. A Bolygó neve halál szerintem a franchise legjobbja, szinte minden további rész ehhez mérhető. Így a Nyolcadik utas nálam ezüstérmes, az Alien 3 bronzérmes, majd jön az Alien 4, végül a Prometheus, illetve a két versus fejezet. A Covenant ebben a sorban sajnos hátul foglal helyet, mindössze csak a második versus részt előzi meg.
A problémák közül az első, hogy nincs meglepetésekkel teli, kidolgozott alapsztori: Ridley Scott kicsit "megúszós" módon egyetlen karakterre testálta a minden rejtély mögött álló főgonosz szerepét. Ez a fantáziaszegénység főleg a Prometheushoz viszonyítva feltűnő, mely viszont nagyon is fantáziagazdag módon, kérdéseket és rejtélyeket felvetve, sőt új koncepciókat, elképzeléseket bemutatva fűzi tovább az Alienek és emberek közös történetét. Probléma az is, hogy a Covenant -ből hiányoznak a lendületes akciók, nagy menekülések, harcok illetve pozitív alakok, melyeket korábban mindig megkaphattunk. Nincs egy Ripleyhez hasonló karizmatikus, pozitív központi figura. Katherina Waterston sajnos alkatilag kevés a karakteréhez, hiányzik játékából az a fajta keménység ami Sigourney Weavert annyira jellemezte.
Az alienek megjelenítése is szokatlan, hibridszerű és csak a film legvégén láthatunk valódi xenomorfot. Akkor is csak egyetlen egyet. Sajnos franchise-idegen, sőt szinte szürreálisan torzult jelenetek is akadnak a filmben, mint a furulyázó androidok scene -je, mely egy teljesen felesleges kísérlet a művészi megjelenítésre. Pozitívum Fassbender játéka, ami ugyanakkor túlzottan exponálja a színészt, mindenki mást háttérbe szorítva. Ugyanilyen erős egyéniség nincs a jók oldalán. Értékelésem: 3 csillag.