A filmdráma Franz Kafka azonos című regénye alapján készült. Központi története Joseph K. kishivatalnok köré épül, aki egy nap arra ébred, hogy perrel vádolják. Az egész város az esettől hangos, holott K. úr semmit sem tud a per okairól, tartalmáról. Vajon van értelme a kisember harcának a nagy gépezet fogaskerekei ellen?
(erare)
Író: Franz Kafka, Orson Welles

87 A per (1962)
Valahol úgy érzem, vagy nem nőttem fel a műhöz, vagy nem az én világom. Én megértem, hogy Kafka az egyszerű kisemberről ír, aki ki van szolgáltatva a társadalomnak és a rendszernek, de úgy, hogy az illető nem is tud védekezni? Kérem az itteni kollégá... Több
Anthony Perkins azért volt annyira zseniális színész, mert szinte mindent el tudott játszani, de azért a pszicho-thrillerek, amik igazán jól álltak neki. Itt is külön tetszett, hogy fekete-fehér a mozi, ami külön egyfajta hangulatot ad a filmnek. Zseniális rendezés, és Orson Welles, plusz Romy Schneider is igazán jól játszottak.
Ennél tökéletesebb színészi gárdát nem tudtak volna összeválogatni. Nem tudok rosszat mondani, ez nagyszerű, szórakoztató, és kedves történet lett. Remek szórakozás bárkinek aki kedveli ezt a műfajt.