Író: Leslie Bohem

75 Dante pokla (1997)
Szuper jó katasztrófafilm. Talán az egyik legjobb és leghitelesebb, CGI technológia nélkül. Nagyon jó szórakozást nyújtott számomra. Minden szempontból tökéletes választás, egy laza popcornmozi a 90-es évekből. Pierce Brosnan, Linda Hamilton színésze... Több
A katasztrófafilmek egyik legnagyobb problémája a hihetőség, mellyel szinte minden esetben komoly gondok vannak. Az 1997-es Dante pokla Roger Donaldson rendezésében ilyen szempontból üde színfolt a műfaj „egén”, mert realisztikus. A főszerepeken sem akárkik vannak: a régi James Bond, Pierce Brosnan és a Terminátor filmekből ismert Linda Hamilton. A történetvezetés is nagyon jó, lassan építkezve emeli a feszültséget, míg eljutunk odáig, hogy kitör a vulkán, és az egész átvált egy menekülős katasztrófa-látványfilmbe. Szerintem végig izgalmas az egész, és nekem külön tetszett a két említett színész visszafogottan elegáns játéka is. A helyszínre sem lehet panaszunk: a vulkánt és környezetét is ügyesen választották ki. Tetszetős a táj, és hihetőek a kirobbanás körülményeit bemutató képek is a hamufelhőről, a kilövellő lángcsóvákról és tűzgolyó bombákról. Tudunk izgulni is hőseinkért. Akad persze bugyutaság is itt-ott, de ennyi belefér, azt hiszem. Az értékelésem a katasztrófafilm műfajban átlag feletti, erős 70-75%.
Sose láttam azelőtt, épp ment tegnap a tévében. Abszolút nézhető, nem veszik el a irrealitás talaján. A fiatal Pierce Brosnan-nal fűszerezve még kellemesebb. Kedvesen bemutatott történet éppen megfelelő mértékű geológiai tudással feltöltve.
Amikor a vulksanológusok és a kíváncsi tömeg, valamint a sajtó a nagy kitörést nézi, az a Mt. St. Helens nagy kitöréséből bevágott jelenet volt.