A vadnyugaton egy isten háta mögötti városka felbérel egy titokzatos idegent, hogy megvédje őket a haramiáktól, akik börtönből szabadultak.
(Hupka Adrián)
Író: Ernest Tidyman

A kép forrása: Universal Pictures
A Névtelen Idegen, aki mindenkinek szemet szúr, és mindenki rá figyel... Saját maga rendezte a filmet, és olyan nevek segítették a munkáját, mint az operatőr, Bruce Surtees, a zeneszerző, Dee Barton, a vágó, Ferris Webster... De mégis mi a fenét látu... Teljes kritika
A szokásos kötélidegzetű, gyorskezű Clint Eastwood egy kis természetfeletti csavarral. A western műfaj egyik remekműve.
Klasszikus western Clint Eastwood rendezésében, várhatóan jó minőségű és Clint nagyot alakít a főszerepben. Ha western, akkor az ilyen film a válasz.
Sok filmben eljátsszák, hogy a főszereplőt nem érdekli semmi, de aztán mégis segít. Na hát itt tényleg nem érdekli őt a város. Kihasználja, kizsigereli az egész kolóniát. Egy dolgot sajnáltam, hogy mégis segít a kisemberen (szó szerint, hihi), és hogy azért a helyiek is bőven sárosak. Merészebb lett volna, ha teljesen beleállnak, és antihősünk ártatlanokkal viselkedik így. Talán Eastwood így is akarta, de a stúdió nyomására kénytelen volt enyhíteni rajta valamelyest. A történet picit ködös, van pár flashback, ami bosszúra utal, de nem mondják ki egyértelműen. Illetve kicsit túlnyújtották a készülődést szerintem, egy idő után úgy voltam, hogy oké, értem, kihasználja őket, megalázza őket, görbe tükör meg stb., de lássuk már mire megy ki a játék! Nem emlékszem, hol, de olvastam valahol vagy podcastban hallottam, hogy Eastwood saját állítása szerint is sokat tanult a Leonével töltött forgatások során. Nem véletlen, hogy második egész estés rendezése western, és az sem, hogy bár teljesen amerikai, én mégis éreztem rajta egy kis spagettiszószt, de ízlett, számomra bevált a recept.
A filmkritikusok véleményét összegző, kifejezetten elismert Rotten Tomatoes 94%-ra értékelte 32 kritikus vélemény alapján, és a nézői (25 ezer) szavazatok alapján 86%-on áll.