Ma ünnepli 93. születésnapját Clint Eastwood, melynek kapcsán cikkünkben ezúttal a 10 legjobb alakítását rangsoroltuk, galériánkban pedig pályafutásának legfontosabb állomásait vettük át.

Clinton Eastwood Jr. 1930. május 31-én született San Franciscóban. Tizenévesen költöztek a kaliforniai Oaklandbe, ahol a középiskolai tanulmányait befejezve bevonult a hadseregbe. Leszerelése után kezdődött a filmes pályája. Először B-kategóriás filmekben kapott szerepet, majd az USA-ban sorozatszínészként lett ismert a Rawhide című sorozattal (1955).

Karrierje Sergio Leone western trilógiájával lendült fel igazán, kiváltképp a harmadik, A Jó, a Rossz és a Csúf (1966) hozta meg a világhírnevet Eastwoodnak, melynek köszönhetően válogathatott a szerepekből (Kémek a sasfészekben – 1968, Kelly hősei – 1970).

1971-ben rendezte első saját filmjét, a Játszd le nekem a Mistyt! (1971) című thrillert, melyben a főszerepet is ő alakította. Ezt követően szerepet kapott a nagysikerű Piszkos Harryben (1971), melynek mindegyik folytatásában játszott.

A 70-es években két további westernt rendezett Fennsíkok csavargója (1973) és A törvényenkívüli Josey Wales (1976) címmel, majd olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Mindenáron vesztes (1978) és a Bármi áron (1980), melyek a legjobban jövedelmező filmjei lettek. A 80-as években játszott a Párbaj a városban (1984) című filmben, de ekkor került a mozikba az utolsó Piszkos Harry is  (Holtbiztos tippben – 1988). A nyolcvanas évek közepén rendezőként ismét a western műfajában alkotott (Fakó lovas – 1985).

Első komoly sikerét rendezőként a Bird - Charlie Parker élete (1988) című filmmel érte el, mellyen Golden Globe-díjat nyert, valamint a Cannes-i Filmfesztiválon jelölték a legjobb rendező kategóriában. Ezt követte Az elefántvadász (1990) majd a Nincs bocsánat (1992), utóbbi 9 Oscar jelölésből 4-et meg is kapott, köztük a legjobb filmnek és legjobb rendezőnek járó díjat is.

A ’90-es években több olyan kasszasikerben is szerepelt, mint a Célkeresztben (1993) vagy a megosztó Tökéletes világ (1993). 1997. után szinte csak rendezői karrierjére koncentrált. A következő években forgatta az Éjfél a jó és a rossz kertjében (1997), az Űrcowboyok (2000), majd a Millió dolláros bébi (2004) című filmjeit. Utóbbinak egy személyben volt rendezője, szereplője, zeneszerzője és producere is, a munkájáért két Oscar-díjat kapott (legjobb rendező, legjobb film). Ezt követte többek között a Levelek Ivo Dzsimáról (2006) és a Gran Torino (2008), mely forgatása során bejelentette, hogy több filmben színészként már nem fog dolgozni. 2009-ben került mozikba az Invictus - A legyőzhetetlen (2009), mely Nelson Mandela életét dolgozta fel. Az alkotást számos kategóriában jelölték Oscar- és Golden Globe-díjra. J. Edgar - Az FBI embere 2011-ben debütált a mozikba, majd 2012-ben végül újra a kamerák elé állt Az utolsó csavarban. 

A 2010-es években is rendkívül aktív volt. 2014-ben megrendezte az Amerikai mesterlövész című háborús drámáját Bradley Cooper főszereplésével, de ő maga is feltűnt a filmben. A filmet 6 kategóriában jelölték Oscar-díjra (köztük a legjobb filmnek járó díjra), de a jelölések közül végül egyet tudott díjra váltani (legjobb hangvágás). 2016-ban Tom Hanksszel dolgozott együtt a Sully - Csoda a Hudson folyón kapcsán, a filmet szintén a legjobb hangvágás kategóriában Oscarra jelölték. 2018-ban két filmmel is jelentekezett (A párizsi vonatA párizsi vonat), majd megrendezte a valós eseményeken alapuló Richard Jewell balladája (2019) című drámát, melyet egy modern western, a Cry Macho - A hazaút követett 2021-ben.

Bár Eastwood a rendezést korábban csak hobbinak tekintette, rendezői munkássága rengeteg elismerést hozott neki, többek között 5 Oscar-díjat is, beleértve az Oscar keretén belül kiosztott Irving G. Thalberg Memorial Awardot.

#10

70 Villám és Fürgeláb  (1974)

(1) (1)

dráma | krimi | road movie | vígjáték

Egy profi bankrabló és fiatal társa újra összehozzák a régi bandát egy utolsó, minden korábbinál nagyobb balhé kedvéért. több»

A film egy bankrabló története, aki szárnyai alá vesz egy fiatal csirkefogót (Jeff Bridges élete alakítása), aki megpróbálja elkerülni a rablóbandát, aminek ő is a tafja volt, és az elrejtett zsákmányt üldöző rendőrséget. Szórakoztató, mégis drámai darab, Eastwood pedig bőven ad teret Bridgesnek, hogy ragyogjon.
#9

71 A tizedes háreme  (1971)

(3) (1)

dráma | háborús | thriller

John McBurney tizedes az amerikai polgárháború déli hadseregében szolgál. Amikor megsebesül, társai egy, a csata helyszínéhez közeli leányiskolába viszik gyógyulni. A férfi... több»

Eastwood jenki katonája féltékenységi hullámot indít el ebben a filmben: színész átváltozása goromba gazemberből áldozattá az egy legjobb alakítását eredményezi. Egy olyan alakításról van szó, mely méltatlanul kevés alkalommal kerül elő Eastwood neve kapcsán, pedig itt igazán megmutatta a mélységeit.
#8

thriller

Dave Garver (Clint Eastwood), a népszerű rádiós műsorvezető élő adásai során gyakran teljesíti egy szexis hangú hallgató kívánságát: Evelyn Draper (Jessica Walter) minden... több»

A pszichológiai thriller Eastwood rendezői debütálása volt, melyben egy lemezlovas szerepét osztotta magára, aki rossz nőt választ alkalmi szexre. Jessica Walters mint az elhagyott szerető kapja a nagyobb hangsúlyt, de Eastwood is remekül hozza a kissé bunkó, de végső soron kedvelhető karaktert.
#7

81 Piszkos Harry  (1971)

(14) (23)

akció | krimi | thriller

A film 1971-ben játszódik San Fransiscóban, ahol egy Skorpió (Andrew Robinson) néven ismert ámokfutó szedi áldozatait. A Skorpió embereket gyilkol vagy ejt fogságba, hogy aztán... több»

Eastwood a szupersztárság új szintjét érte el a kemény San Franciscó-i zsaruként, aki az igazságszolgáltatás érdekében meglehetősen sajátosan értelmezi a szabályokat. Harry Callahan tökéletesen semmibe veszi a törvényeket, amelyek betartására felesküdött, de az erkölcsi aggályoktól eltekintve nehéz elképzelni emlékezetesebb filmes alakítást, mint amit Eastwood itt nyújt a filmben.
#6

83 Kémek a sasfészekben  (1968)

(5) (40)

akció | háborús | kaland

1944-et írunk. Küszöbön áll a szövetségesek európai partraszállásának ideje, amikor egy kis angol-amerikai kommandót dobnak le a Bajor-Alpokban. Az angol Smith őrnagy (Richard... több»

A szökéses filmek egyik legjobbja. Eastwood és Richard Burton remek párost alkotnak ebben a történetben, amely egy csapat ejtőernyősről szól, akiket egy bevehetetlen, hegytetőn álló náci erődítmény lerohanásával bíznak meg. Az akciójelenetek remekül működnek és igen izgalmasak, még évtizedekkel később is megállták a helyüket.
#5

83 Szökés Alcatrazból  (1979)

(11) (6)

dráma | életrajzi | krimi | thriller

HBO Max

Az Alcatraz börtön Amerika egyik legkeményebb helye, ahonnan még soha nem szökött meg egyetlen elítélt sem egészen 1960-ig. Ekkor került oda Frank Morris, a híres-hírhedt... több»

Egy dráma egy valóban megtörtént börtönszökésről a San Franciscó-i öbölben, amelyben Eastwood alakítja Frank Morrist, a zseniális tolvajt, aki leleményességgel és merészséggel képes megtalálni a módját annak, hogyan juthat ki a Sziklából. Feszültséggel teli, lebilincselő film.
#4

dráma | romantikus

Robert Kincaid a National Geographic fotósa. Megbizatása az iowai Madison Countryba szólítja, ahol hidakról kell fotókat készítenie. Az eldugott vidéken eltéved, s egy magányos... több»

A Robert James Waller rendezésében készült filmben a direktor rajongói Robert Redfordot szerették volna Robert Kincaid, a National Geographic fotósának szerepére, aki szenvedélyes viszonyt folytat Francesca Johnsonnal, egy iowai háziasszonnyal. Még jó, hogy Eastwood vállalta el helyette a szerepet: tökéletesen átérezteti a magányt, amely Kincaid vándorló létének része, és a szerelem utolsó reményét, amelyet Meryl Streep Francescája képvisel. Streep és Eastwood utolsó, vágyakozó, eső áztatta találkozása garantáltan könnyeket csal a szemekbe.
#3

89 Nincs bocsánat  (1992)

(18) (21)

dráma | western

Netflix

A kiöregedett bérgyilkos földművesként tengeti életét, amikor beállít hozzá az egykori fejvadász, és segítségét kéri egy becsületbeli ügy lezárásában. Munny némi... több»

A film, amely újabb lökést adott Eastwood karrierjének: a színész megkapta a legjobb filmnek járó Oscar-szobrot és a rendezésért járó díjat. Bár többnyire a rendezését dicsérték, a színészi teljesítménye is kiváló. A Nincs bocsánat Will Munny, az egykori törvényen kívüli  történetén keresztül taglalja az erőszak következményeit.
#2

90 Millió dolláros bébi  (2004)

(40) (23)

dráma | sportfilm

Frankie Dunn nagy tanítása az életre: „Mindig védd magad”. Pályája során sok bunyóst edzett és menedzselt, azonban mióta már lányával is eltávolodtak, magányosan éli... több»

Eastwood alakítja Frankie Dunnt, a makacs bokszedzőt ebben az Oscar-díjas filmben, nehéz szeretni. Ám a férfi a bátor Maggie (Hilary Swank), a vesztenivaló nélküli bokszoló mentorálásával nagy változáson megy keresztül. Búcsújuk olyan tragikus mélységekbe vonja meg a nézőt, amire rendezőként csak nagyon kevesen képesek. Eastwood óriási rendezői tehetségének és színészi képességeinek legjavát láthatjuk.
#1

94 A Jó, a Rossz és a Csúf  (1966)

(64) (50)

western

A polgárháború idején a vadnyugaton játszódó történet főhősei ugyanazt szeretnék: pénzt. A Jó, aki fejvadászként keresi kenyerét, és a  körözött bűnöző, a Csúf... több»

Eastwood karaktere a western antihősének kvintesszenciája szivarral, ponchóval, hatlövetűvel és meglehetősen rugalmas erkölcsi iránytűvel. A színész és a rendező, Sergio Leone együttműködésének legjobb darabja, a John Ford és John Wayne által egykor készített filmek nagyszabású újragondolása, minden idők egyik legjobb lövöldözős jelenetével. Eastwood olyan alakítást nyújtott, amely örökre megmarad.