84 Kémek a sasfészekben (1968)
Tegnap este néztem meg a párommal ezt a filmet. Nem karácsonyi filmnek szántam, de a havas táj megadta a hangulatot az esténknek. Hihetetlen, hogy ez a film több mint 50 éves, egészen pontosan 1968. évben készítették az „oroszlánosok” filmstúdiójában. És ami miatt még erre a filmre esett a választásunk, az az volt, ahogyan ezt a filmet szinkronizálták a magyar forgalmazók. Zseniális szinkronhangok emelték ennek az amúgy is izgalmas és igencsak látványosra sikeredett akciódús filmnek a nívóját. Abban a korban, amikor a szinkron készült, még igény volt a szép beszédre, ahol még foglalkoztak logopédusok az emberek beszédkészség fejlesztésével. Ma már így színészeket nem hallunk beszélni. A mai színészek véleményem szerint pöszék, otrombán pöszék. És nemcsak a színészek, hanem a televízió és a rádió és egyéb (pl.: podcast) médiában dolgozó személyek bemondók, hírfelolvasók is. Visszatérve a filmre, nagyon jót tett a lelkünknek, hogy ilyen szépen a magyar nyelv, ha arra alkalmas, képzett emberek hangján hallhatjuk. Már csak ezért is érdemes megnézni...
A legjobb háborús filmek listáján TOP kategóriás az 1968-as Kémek a Sasfészekben (Where Eagles Dare), mely azon kevés filmek egyike, amelyet akárhányszor meg lehet nézni, soha nem lesz unalmas. A rendező az a B rian G. Hutton, aki két évvel a film után (1970-ben) a szintén világklasszis Kelly hőseit is készítette. A Sasfészekben minden tökéletes: hibátlan a script, nagyszerű a rendezés és emlékezetes a két főszereplő - Richard Burton és Clint Eastwood - játéka is. Ha nem láttam ezt a filmet vagy ötvenszer, akkor egyszer sem. Alistair MacLean regényét tökéletesen sikerült filmre vinni, ráadásul kifogástalan a helyszín is: Hohenwerfen vára, mely a filmben Schloss Adlerként jelenik meg. A film sikerének ez az egyik titka: a lenyűgöző havas ausztriai helyszín, a különleges vár, ahol a nácik II.világháborús kémközpontja működik. Szövevényes a sztori, mely több hatalmas fordulatot is tartogat: senki nem az, akinek látszik. A fő karakter, Smith őrnagy (Richard Burton) valójában az angol haderőbe beépült náci ügynököket akarja leleplezni. Segíti őt ebben Schaffer hadnagy is (Clint Eastwood), ám a bevetésük számtalan meglepetést tartogat. Értékelésem: 100%, a kevés hibátlan filmek egyike. Örök kedvenc!
Az 1968-as Kémek a sasfészekben Brian G. Hutton rendezésében egy igazi klasszikus. Bár a cselekmény nem valós eseményekre épül, a történet logikája, a német kémhálózat bemutatása és a helyszínek megjelenítései valósak. A Salzburg közelében fekvő ausztriai Hohenwerfen vára maga a Sasfészek (Schloss Adler), ahol a németek kémközpontja működik a háború idején. Legalábbis a film szerint. Ide viszik a németek az általuk elfogott Carnaby tábornokot, akiről nem tudják, hogy valójában csupán egy színész. A szövetségesek szándékosan intézik ugyanis úgy, hogy az áltábornok odakerüljön. Így egy menekítő csapatot szervezhetnek, melybe beosztják azokat az angol hírszerzőket, akik gyanúsak számukra mint kettős ügynökök. Az egész dolog arra megy ki, hogy kiderítsék, kik a németeknek dolgozó, de a britekhez beépült ügynökök. A film végig fordulatos, miközben rengeteg harcot is kapunk. Plusz ott van a havas osztrák Alpok hihetetlen látványa is. Richard Burton alakítja a különítményt vezető angol tisztet, akinek a legfőbb segítője Schaffer hadnagy Clint Eastwood alakításában. Mindketten nagyon jók. Értékelésem: 5 csillag, mert kémtörténetként és háborús filmként is élvezetes.
Derren Nesbitt kis híján megvakult, amikor a mellkasában lévő tüskék felfelé, nem pedig kifelé repültek, amikor karaktere halálának jelenetét forgatták. Leforgatták, ahogy fejbe és mellkasba lövik, de a kész filmben csak fejbe lövik.