Véletlenül bukkantam erre a filmre, és először egy szokványos zombis cuccnak véltem, afféle ZS kategóriás dolognak. Eleinte csak fél szemmel néztem, de az első 20 perc után elkezdtem élvezni is. Nem tudom, mi fogott meg benne, de bejött. A sztori szerint adott valamiféle vírus, ami végez Skócia nagy részével, így leválasztják falakkal. Ám a fertőzés kijut, és az állam beküld a lezárt részbe egy katonai alakulatot, mert úgy hiszik, odabent van valaki, aki megtalálta az ellenszert. A főszereplő a csinos Rhona Mitra, aki jól tolja a kommandós tisztet, és bejutva megküzd az elállatiasodott túlélőkkel, akik valódi vademberekké válnak. Nem zombis film, bár emlékezteti az embert. Nem rossz az egész, főleg azoknak, akik szeretik a Kaptár és a 28 nappal/héttel később típusú filmeket. Kicsit Mad Max beütése is van az alaphangulatnak. Végső soron élvezetes, vannak bunyók, gyilkolászás, üldözések és utcai harc is. Leginkább nekem az 1994-es Menekülés Absolomból is beugrik, mert a fal túloldalán élők kicsit időutazásos harcosok.
Egyszerű történet tele gyilkolászással. Nem tudom, miért hiszik azt minden filmben, hogy mindenki azonnal elállatiasodik, amint kitör a káosz. Rendes ruhákat eldobjuk, normális frizurát elfelejtjük és megesszük egymást. Persze, esély van rá, hogy í... Több
Találomra választottam, nem tudtam, mibe állok bele... A film az elején tetszett. Ígéretes volt. Rhona Mitra kemény volt, mint a kád széle... de aztán a vídia, majd a gyémánt keménységig vitte, mikor a bevetésen voltak, s az már nagyon sok volt. Ráad... Teljes kritika
Van itt minden: zombivírus, elszigetelt Skócia, Mad Maxbe illő anarchisták, középkori lovagváros és egy zseniális autós üldözés a végén. Az elemek jók, de valahogy mégsem áll össze ez az innen-onnan lopkodott massza. Sok az akció, de valahogy nem sikerült elég ütősre, ráadásul zavaróan rongyosra vágták a bunyókat, a zeneválasztás meg sokszor érthetetlen: egy dolog, hogy általában nem illik a jelenethez, de hogy még béna is legyen? Neil Marshall süket, vagy mi? A történet pedig, amitől tényleg nem vár semmit az ember egy ilyen filmnél, hát, az annyira átgondolatlan, hogy értelme sincs. Mindezek ellenére tetszett a sokszínű univerzum, amit felvázolt, bejött a főszereplő, na meg a végén az a filmtörténelmi autósüldözés. Nem bánnám, ha lenne folytatása, de sajna nem volt hozzá elég sikeres.
Már a film közben is sokat gondolkoztam azon, vajon mi lehetett a koncepció, de nem jutottam annál tovább, minthogy „lopkodjunk össze egy filmet, és adjuk el a valóban dögös Rhona Mitra arcával”. Jó harminc évvel ezelőtt, amikor ismerkedtünk a kapitalizmussal, hamar kiderült, hogy az „univerzális” jelzővel ellátott termékek valójában nem jók semmire. És ugyanígy: a közepesen madmaxes, kicsit trónokharcás, de a vírusos alapokon álló katyvasz gyakorlatilag értékelhetetlen. Mondjuk, maga a sztori alapötlete is olyan, amiből közepesnél jobb filmet nem lehetett összerakni, de ez nem mentség erre az egész izére. Különös módon egyébként, számomra a mélypont már az alkotás első felében eljött. A narrátor arról beszél az elején, hogy a fertőzött területen hamar felütötte a fejét az anarchia és benne a kannibalizmus. Erre kivel (mivel) találkoznak először a lezárt területre érkező hőseink? Tehénnel. De nem eggyel, hanem egy egész csordával (tudom: gulyával). Tehát az anarchiába süllyedt emberek inkább egymás eszik, mintsem hogy sztéket zabálnának. Skóciában. Taps, meghajlás, függöny. Lapozzunk.
Nem először néztem végig ezt a filmet. A változatos helyszínek igazán jók. A történet is okés. Egyedül az operatőrt és/vagy vágót dobtam volna ki (bár lehet, ők csak a parancsot teljesítették), vagy a rendezőre stukkoltam volna, hogy túlzásba vitték a kamerarángatást, de inkább a sűrű vágások okoztak számomra tikkelést. Ezt leszámítva egy pörgős, szuper film lett az eredmény. A karakterek okésak. De az különösen bejött, hogy volt itt modern világ, középkori világ, hanyatló világ, lovak, erdő, kastély, bunker stb. Ajánlom.
Nagyon jól megcsinált film lett. Az akció jelenetekkel nincs semmi baj nagyon megvannak csinálva. A kannibalizmus nagyon látványosan van megcsinálva. Én mindenkinek csak ajánlani tudom.