Amikor egy kisrepülőgép női utasával a fedélzetén lezuhan a kanadai vadon közepén, a túlélőnek meg kell küzdenie a természettel.
(Hupka Adrián)
(Hupka Adrián)A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!
Egy jópofa thrillernek indult számomra az első 10 perc alapján. Aztán egy totál agonikus film lett belőle. Az utolsó részt konkréta pörgetnem kellett, mert már elég volt a hallucinációiból. Értem én, hogy a félelmeinek más szereplők adtak hangot, de kicsit olyan volt már a végére, mint a karácsony három szelleme, aki kísérti a csajt. Az állandó ugrálások a múlt és a jelen között idegesítőek. Az anyját kereste végül? Ez kiderült? A gyereke apjával mi lett? Visszamegy hozzá? Nehogy csináljanak egy folytatást, mert senki nem nézné meg!
Meglepődtem ezen a sorozaton, mert egyetlen szuszra végig tudtam nézni, annyira lekötött. Bár, női rendezők készítették (erről saját blogomon is írtam), így rengeteg izgalmas helyzet kiaknázatlan maradt (kerülve a véres izgalmakat), maga sztori végig érdekfeszítő. Kicsit mondjuk túl sokat ugrálnak az időben (néha percenként), és szerintem rengeteg a lelkizés is, a kanadai vadonban játszódó túlélő show igenis izgalmas. A főszereplő hölgy, Melissa Barrera csinos (bár inkább tűnik indiainak, mint mexikóinak) és kifejezetten jól alakítja a vadonban lezuhant, kétségbeesett nőt. Nem az ő hibája, hanem a forgatókönyvé, hogy olyan helyzetekben is a gyermekkorán KELL merengenie, amikor az a legkevésbé sem életszerű. Például, ha valaki a megfagyás szélén áll (mert megmerült egy jéghideg hegyi tóban), és nem tudja mit fog enni aznap, plusz nem kizárt, hogy egy hatalmas barna medve is megtámadja, az nem a gyermekkorán fog meditálni. Ez a legkevésbé sem természetes viselkedés. De ez a script butasága. A visszatekintések gyengék, a vadonbéli jelenetek nagyon jók. A baj csak az, hogy a visszatekintés több. A végső értékelésem a solo1 blogom 75%, de így, másodszor átgondolva inkább csak 65%.
Pozitív meglepetést jelentett ez a film, mert egészen jó sztorit mesél el, tűrhető alakításokkal és élvezetes rendezéssel. Két probléma van csupán vele: az egyik, hogy sokszor értelmetlen az időben való ugrálása, sőt idegesítő is. A másik, hogy kicsit túl sok benne a hiteltelenség, például a medve ügyben. Az is gond, hogy látványilag sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, ha kicsivel több izgalmat pakolnak bele. Ami a főszereplőt illeti: Melissa Barrera gyönyörű nő, bár inkább a Sikoly VI.-ben néz ki tökéletesen, ott nyújt bomba formát (a külsejét illetően). Ebben a filmben még a szárnypróbálgatás fázisában van, nemcsak megjelenését, de színészi teljesítményét illetően is. De mindent egybevéve jó a „Végy egy mély lélegzetet”, és nem csupán egyszer nézős alkotás. Én másodszor látva is élveztem. A tény, hogy az összes részt nők rendezték (Maggie Kiley és Rebecca Rodriguez) a finomkodó megjelenítésekben látszik, hiszen alig kapunk véres jeleneteket és túlzott izgalmakat. Értékelésem mégis erősen átlag feletti: 70%.
Az a baj, hogy a való életben is ilyen munkamániás kockákat látni az irodaházban. Idegesítő. Nincs életük. Nos, a főhősnek se sok van, de még a szívembe sem lopta magát, pedig művészi nagyon a pofija, de ehhez a sorozathoz ez nagyon-nagyon kevésnek bizonyult. A karaktere szerintem szinte nem is szerethető, sok cselekedete abszolút nem áll összhangban az alakított személlyel. Maga a trailer egy kicsit félrevitt engem is, annyira nem is a túlélésről szólt ez az egész, hanem egy felnőtt visszaemlékezése arra, hogy az anyja egy őrült hippi, aki imádja, szereti, de mégis faképnél hagyja a kislányát meg a férjét, ennek ellenére utána kajtat felnőttként. A víziókban az apja is feltűnik sokszor, hogy mennyire szerette a lányát stb. stb., de a lány, mire felnő, majdnem teljesen tesz rá, hogy haldoklik az öregje. Nos, bocsi a kis kitérőért, de hát ezt gondoltam. Volt egy-két mókás baki itt-ott, de hát ritka is a mai sorozatok világában a tökéletesség.