A hatrészes dráma Ben Macintyre SAS: Rogue Heroes című könyvén alapul, amely a híres különleges alakulat létrejöttét mutatja be.

Sorozat áttekintés
Legjobbra értékelt epizódok
összes részFILMINFÓ

74 Engedetlen hősök (2022)
Imádtam az első perctől az utolsó előtti percig. Ha nem lesz folytatás. Ha lesz 3. évad, akkor azt azonnal látni akarom. Annyira magával ragadott ez a sorozat. Kicsit a 60-as és 70-es évek klasszikus háborús filmjeire emlékeztet. Kellően humoros, kellően drámai, kellően akciódús és kellően izgalmas. Egy percig sem unatkoztam közben, mint sok más 6-8 részre elnyújtott történeten/sorozaton. És amit még nagyon imádtam, az a zene. A korai metál és rock zenék nagyon ütnek. Biztos vannak, akiknek nem tetszik a modern zene egy történelmi filmben, de nehogy már egy csatajelenet, egy támadás alatt szving, blues vagy jazz szóljon. És amennyire utána tudtam nézni, sokkal jobban fedik a valóságot bizonyos dolgok, mint néhány más, megtörtént eseményeken alapuló film vagy sorozat.
Ritka unalmas minisorozat. Minden epizódnál vártam, hogy beindul a történet, de semmi. Felesleges mellékszereplők, jellegtelen főszereplők. Csak hat rész volt, de három estén szenvedtem magam át rajta. Sokadszorra bizonyosodik be, hogy azért, mert valami megtörtént, még nem feltétlenül kell filmre vinni. Nem ajánlom.
Adott pár tettvágytól túlfűtött katona, akik egy különleges ejtőernyős brigádot alakítanak meg, és az észszerűség határait figyelmen kívül hagyva, dacolva mindennel és mindenkivel egyetlen célt kívánnak megvalósítani: elvágva a németek utánpótlásvonalát, elősegíteni a háború megnyerését az afrikai hadszíntéren. Ahogy haladunk a történetben, úgy lesz aztán szép lassan az elterelésnek kitalált fantomosztagból csodafegyverré előlépő különítmény, a maga élvezhető akcióival, de egyértelműen túlszínezett kalandjaival.
Az első évad utolsó része csalódás volt, és nagyon gyorsan lezárták, össze volt csapva az egész. Pedig ebből egy nagyon szuper szériát lehetett volna kihozni. Vissza kell vonnom a 3 csillagot, mert az első évadzáró bár kedvemet szegte, de eltelt majdnem 3 év a folytatásig. Sokkal drámaibb és hitelesebb évad fogadott. Maga az itáliai hadműveletek több ideig tartottak, mint az észak-afrikai, de ez a feldolgozás is ugyanolyan rövidre sikeredett, mint az első. Főleg, hogy a befejező rész már az új évadba vezet be, pedig már az 5. résznél sejteni lehet, miről fog majd szólni, még úgy is, ha semmit nem mutattak volna később. Kissé tartottam attól, hogy a folytatás amolyan becstelen brigantykos lesz, de szerencsére nem tolták túl. Tetszett, hogy több szálon futnak a cselekmények, és végül, de nem utolsó sorban kiéleződik a belső konfliktusokra is. A vezérkar és az állomány kapcsolatára, az alegységen belüli feszültségre (angolok, skótok és írek), de így is rendkívül sikeres együttműködésre a brit nemzetközösségben. Háborúellenes sorozatnak 10/10, mert itt már nem a sivatagban találjuk magunkat, hanem lakott területen, városokban, ahol civilek is áldozatául esnek a háborúnak, de maga a sztori 8,5/10, amihez Sofia Boutella alakítása is sokat hozzátesz.
Az első évadot Marokkóban, a másodikat többségében Horvátországban forgatták, azon belül Isztriában és a Krk-szigeten; utóbbi helyszíneken a forgatás 40 napig zajlott.