2019.02.22 18:23 Berto49 Olvasottság: 107x
0

„Megjelent apádtól az Oldott kéve, spenótszínű kötésben. … jó nagy, kövér könyv, és rossz regény.” Így tudósította levélben Molnár Ferenc lánya, Sárközi Györgyné az Angliába „disszidált” fiát, Sárközi Mátyást 1957-ben. A balfi mártírsorsban Szerb Antallal és Radnóti Miklóssal osztozó Sárközi György regényéről ítélkező – általam igen nagyra becsült feleség szerintem – tévedett, mert, ha a regény nem is tartozik a magyar történelmi és életrajzi írások legjavához, az mindenképpen értéke, hogy a főhőse, a hányatott életű báró aranyosmeggyesi Mednyánszky Sándor Cézár (Beckó, 1824. július 9.

– Hyères, Franciaország, 1857. április 20.) nem mindennapi ember volt, kiugrott katolikus papként 33 éves korában öngyilkos lett. A szabadságharc után jelképesen bitófán végezték ki. Mozgalmas, de rövid élete során járt Ausztráliában (aranyásóként), Amerikában, aztán Franciaországban végzett magával.

Tompa Mihály költeményének fél sorát címként választó mű embert próbáló vállalkozás, egészében valóban kritizálható, de részleteiben kitűnő. Révész György 1983-ban hét részes TV képernyőre szánt sorozatot készített a regény alapján, értő forgatókönyve segítségével. Középpontjában az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc áll, amelyben főnemesi származása ellenére Mednyánszky Cézár tábori papként szolgált, de a kápolnai csatában maga is fegyvert fogott. A színeiben kissé megfakult kópiát érdemes lenne digitálisan felújítani, mert úgy tudna méltó emléket állítani a XIX. század legjelentősebb magyar történelmi eseményének.

0