2021.11.29 09:44 Lubi Olvasottság: 413x
6

A név kötelez

Ridley Scott még a nyolcvanas éveiben járva is sorra rendezi a filmeket. Az idős mester legújabb alkotásából mégis hiányzik már az a frissesség és lendület, ami Scorsese gengsztereposzait még mindig jellemzi. A Gucci család története egy világméretű vállalkozás modern királydrámája. A hatalom, törekvés és bosszú övezte játszmákba belevesző film viszont nem képes élni saját lehetőségeivel.

Patrizia (Lady Gaga) feltörekvő pénzhajhász, aki házasság útján próbál vagyonhoz jutni. Férje Maurizio (Adam Driver) halvérű ügyvéd, aki ide-oda sodródik a heves vérmérsékletű családtagok között: apja, Rodolfo (Jeremy Irons) az egykori filmsztár és nagybátyja, Aldo (Al Pacino) a divatcég vezetője fele-fele arányban birtokolják a Gucci-örökséget. Aldo pojáca fia, Paolo (Jared Leto) pedig tehetségtelensége ellenére is tervezői babérokra törne.

A név kötelez

A család magánéleti és üzleti érdekei gyakran kerülnek ellentétbe egymással, amik kibékíthetetlen konfliktusokat szülnek, áruláshoz vezetnek. A toszkán temperamentummal vitatkozó felek ritkán jutnak közös nevezőre, vagy ármánykodva használják ki egymás gyengeségeit. Scott filmje azonban nem tudja eldönteni, hogy miről is akar szólni igazán és azt milyen stílusban prezentálja. Így A Gucci-ház a szatirikusan börleszkszerű jelenetektől a halálosan komoly gengszterviszályokig járja végig a hangulati skála magasságait és mélységeit. A rendezés egyenetlensége pedig a történet több pontján is kiütközik.

A Gucci-ház szereplői mintha nem is ugyanazon filmben játszanának. A sztárszínészek alakításai hol parodisztikusak (különösen Jared Leto játéka), máskor viszont őszinte drámai komolysággal előadottak, ahogy a motivációk is rendszerint változnak. Végeredményül egyik karakter sem válik azonosulhatóvá, ezáltal a történet tétjei is jobbára érdektelenné válnak.

A Gucci-ház időnként egy korporációk szorításába került magánvállalkozás tragikus kiárusításának üzenetét hordozza, máskor egyszerű szerelmi csalódás és bosszútörténet vagy éppen családi hatalmi viszályok példabeszéde. A remek színészek és a profi technikai megvalósítás ellenére is káoszba fulladó, inkonzisztens és túlnyújtott történet nem tudja eldönteni, hogy miről is akar szólni. A Gucci-ház csupán omladozó viskó látványos kirakata felszínén túl.

dráma | krimi | thriller

Maurizio Guccival, az ikonikus divattervezővel bérgyilkosok végeztek, a nyomozati szálak pedig feleségéhez, Patrizia Reggianihoz vezettek. Az asszonyt 26 év börtönbüntetésre... több»

6