2023.06.21 11:50 Kóborló Olvasottság: 389x
2

Menekülj ettől a filmtől!

Ha van igazán csalódáskeltő film, amit az elmúlt időszakban láttam, akkor az minden bizonnyal az Alex Herron rendezésében készült Menekülj! címen napvilágot látott produkció. Hadd részletezzem pár mondat erejéig azt, hogy vajon mi is mehetett ennyire félre ennél a filmnél!

Kezdésként el kell ismerjem, voltak bizonyos elvárásaim ezzel a filmmel kapcsolatban, és mivel eme elvárásokból semmit nem teljesített be számomra eme alkotás, így egyáltalán nem kizárt, hogy a kelleténél egy kissé jobban le is pontoztam (de ha nulla elvárásom lett volna filmmel kapcsolatban, akkor sem érdemelne két csillagnál többet). Nézzük hát azon elvárásaimat, amiket a produkcióval kapcsolatban támasztottam, és azt, hogy miért is okozott végül csalódást a Menekülj! című film.

Menekülj ettől a filmtől!

Az első dolog, hogy a Menekülj! egy skandináv film (pontosabban a norvég filmgyártásnak köszönhetjük az elkészültét), és mivel jómagam kimondottan kedvelem mind a könyvek, mind pedig a filmek terén a skandináv alkotásokat, így elvártam tőle egy olyan hangulatvilágot, amely oly jellemző mind a könyveikre, mind pedig a filmjeikre. Na, ebben dologban senki ne reménykedjen! Bár igaz, hogy érzékelhető a próbálkozás a készítőktől, hogy megidézzék eme egyedi atmoszférát a filmjükben, de végül kudarcot vallottak. Pedig a filmjük tartalma alapján, ha nem is egyértelműen, de azért adva volt ennek a lehetősége. Egy másik negatívuma a produkciónak, hogy a stáb egyszerűen képtelen volt eldönteni, hogy mely filmes műfajokból óhajtanának elemeket beépíteni a filmjükbe. Ugyanis, ahogy már fentebb említettem, a történet megadja a lehetőséget a készítőknek arra, hogy a horror, a misztikum, a thriller vagy akár a dráma stílusjegyeivel dolgozhassanak, ehelyett végül mindenből merítettek egy csipetnyit, ami pedig csak arra volt jó, hogy végérvényesen diszfunkcionális legyen a történetben rejlő potenciál. Őszinte leszek, valószínűleg csak eme zagyvasága miatt nem szundítottam be a filmen, mert valamilyen szinten kíváncsivá tettek azzal, hogy miként is fogják egységes filmmé (és persze történetté) kovácsolni eme egyáltalán nem túl fényesen muzsikáló elemek sokaságát. (Persze nem meglepő, hogy ez azt eredményezte, hogy úgy csapong a film a műfajok közt, mint az a bizonyos partra vetett hal.)

Mindezen negatívumokat némiképp talán tompíthatták volna a filmbéli karaktereket alakító színészek alakításai, de ez is csak egy halovány remény formájában volt számomra meg a filmben, merthogy nem nevezném kimagaslónak, de még jónak sem a színészeket ebben. Sőt, a film főhősnőjét alakító Alicia von Rittberg színésznő alakítása kimondottan irritált, emiatt pedig a karaktere sem a drámai, sem pedig a thriller vonalon nem tudott magával ragadni, ez pedig szinte teljes mértékben halálra ítélte számomra a film izgalmi és drámai vonulatát.

Sajnos szinte semmi pozitívum nem ötlik az eszembe a Menekülj! című filmmel kapcsolatban, emiatt pedig egy csillagnál többre nem is tudnám értékelni mindezt.

53 Menekülj!  (2022)

horror | thriller

Évekkel azután, hogy csecsemőként rejtélyes jelekkel díszített ruhába csomagolva magára hagyták egy temetőben, egy fiatal lány megpróbál utánajárni annak, honnak is... több»

2