2024.03.28 14:29 Harper Olvasottság: 2814x
16

Rejtélyes és fordulatos sci-fi sorozat

Komoly sci-fi rajongók számára megkerülhetetlen és kihagyhatatlan sorozat A 3-test probléma, mely valósággal tarol most a Netflixen. A sztorit a kínai Liu Ce-hszin írta valamikor 2000 körül és szinte azonnal (néhány éven belül) világsiker lett a három regényből álló regényfolyama. Most meg is filmesítették egy 8 részből álló első évados sorozat képében, meglepően jó minőségben és a szokásos 3 csillagos Netflix-színvonalat jócskán felülmúlva. A középpontba egy fiatal tudósokból álló kis csapat kerül, akik fényt derítenek arra, hogy egy idegen és nagyon fejlett civilizáció tart a Föld felé, mert csillagrendszerük A 3-test probléma miatt a megsemmisülés szélén áll.

A 3-test probléma lényege egy létező tudományos paradoxon: a világűrben minden 3 égitestből álló konstelláció felbomlik előbb-utóbb, ismeretlen okból. A rejtélyes idegen civilizáció hazája ennek lehet áldozata, ezért akarnak áttelepülni új bolygókra. Ráadásul meg is hívták őket a Földre egy áruló kínai fogoly-tudós, bizonyos Ye Wenjie (Rosalind Chao) révén, aki azt hiszi, hogy az idegen majd megoldják a Föld globális problémáit. Sajnos követői is akadnak, akik uruknak tekintik a san-ti névre hallgató idegeneket és teljes áhítattal várják eljövetelüket.

Rejtélyes és fordulatos sci-fi sorozat

Az még inkább sajnálatos, hogy nem tudunk meg róluk az égvilágon semmit, pedig engem speciál nagyon érdekelt volna a külsejük. A legnagyobb gondom azonban a filmmel és a regénnyel is az, hogy 400 évet kell várni az idegenek megérkezésére. (Mégsem annyira fejlettek, ha 400 évbe telik nekik megtenni a 4 fényéves utat [bár ez még így is nagyságrendekkel jobb eredmény, mint amire mi emberek vagyunk jelenleg képesek az űrutazás terén]). A 400 év picit nevetséges a számomra, már csak azért is, mert így tét nélkülivé válik a film alaptörténete, hiszen ennyire nagy és beláthatatlan idő esetében nincs túlzottan nagy jelentősége annak, hogy mit teszünk vagy nem teszünk a jelenben, úgyis az eljövendő generációk tettei számítanak majd. Amellett erősen kérdéses, hogy van e egyáltalán hátra 400 éve az emberiségnek. A mai tudósok szerint nincs (vagy egy atomháború vagy egy klíma-katasztrófa végez velünk addig) De ezen túllépve: egészen jó alakításokat kapunk például a csinos Eiza Gonzáleztől és Benedict Wongtól. Egyikük egy fizikusnőt alakít, másikuk egy ENSZ-nek dolgozó nyomozót. A 8 részes sorozat minden epizódja tartogat fordulatokat, meglepetéseket így a 4 rendezőt számláló direktor csapat munkáját elismerés illeti. Ami a negatív kritikai észrevételeket illeti: első helyre tenném, hogy az első évad teljesen félbehagyott sztori: semmi nem derül ki, semmire nem derül fény, semmi nem oldódik meg és az égvilágos semmivel sem kerülünk közelebb a rejtélyekhez mint a sorozat kezdetén. Második probléma a túl sok mellékszál, melyekre gyakran elkalandoz feleslegesen a script. Harmadik gond a magyarázat nélküli jelenetek és helyzetek egész sora. Például: hogyan nem láthatóak bizonyos karakterek (kamerák számára sem), hogyan kerültek a Földre a VR szemüvegekhez hasonlító készülékek (melyekkel a tudósokat tesztelik) és hogyan kommunikálnak velünk a lények, ha egyszer 400 év nekik idejutni is. Elég sok a gagyin kivitelezett jelenet is, de Netflixes mércével még így is dupla A kategóriás a sorozat messze a Netflix-átlag felett. Ami a legnagyobb pozitívum az a fantázia, mert végre itt egy sorozat amely megdolgoztatja képzelőerőnket és agyunkat is egyszerre. Lehetett volna fejlettebb a látvány-jelenetek kivitelezése, kaphattunk volna jobb alakításokat és alaposabb karakterisztikát de a sok érdekesség és különlegesség bőven ellensúlyozza ezeket a hiányosságokat. Értékelésem a legelső évadra egyértelműen 4 csillag és 80-85%. Rettentően várom a második évadot.

dráma | fantasy | kaland

A sorozatban az emberiség első alkalommal lép kapcsolatba egy idegen civilizációval. több»

16