2024.06.30 22:39 Artemisia Olvasottság: <100x
1

Vérfürdő a vadnyugaton

Az első filmes S. Craig Zahler debütáló rendezésében igencsak merész műfajválasztással élt: westernt horrorral ötvözött. Filmje keményvonalas western és explicit gore film egyszerre, mely néhány tipikus vadnyugati pisztolyhős baljós utazását követi nyomon egy elvadult kannibáltörzs felségterületére.

A nyitó képsorokon két banditát látunk, akik kifosztanak és hidegvérrel meggyilkolnak egy csapat utazót. Majd menekülés közben ismeretlen területre, a troglodita indiántörzs területére tévednek. Egyikük ott is hagyja a fogát, de a másikuk megmenekül, és egy Bright Hope nevű városkába vetődik. A helyi seriff őrizetbe veszi a gyanús alakot, azonban az éjszaka során rajta kívül még 3 embert elrabolnak a városkából. A hátrahagyott indián nyílvessző alapján a városban élő, Professzornak nevezett indián egyértelműen azonosítja a trogloditákat, és óva inti tőlük a seriffet. A seriff azonban mégis 4 fős mentőcsapatot szervez, és útnak indulnak a köves-kietlen prérin át a trogloditák barlangja felé.

Vérfürdő a vadnyugaton

A cselekmény nagy része magával az utazással, valamint a főbb karakterek bemutatásával telik.

A túlságosan bő lére eresztett cselekmény ugyan sokszor leülni vagy épp unalomba fulladni látszik, azonban a préribeli életképek és a hosszú monológok simára csiszolt figurákat, pontos jellemrajzokat domborítanak ki.

Hogy aztán a komótos, hagyományos westernelemekből építkező felvezetés után, a trogloditák barlangjába érve elszabaduljon egy igazi vérgőzös, sötét és elborult horrorszekvencia, mely egy brutálisan erőszakos lezárásba torkollik.

Igen, a Csontok és skalpok különlegessége éppen a kettősségében rejlik: és nemcsak mindkét zsánerből kihozza a legjobbat, hanem ezek összeillesztése is jól sikerült, így egy egységes egészként tud működni a film. Két ilyen nehéz műfaj esetében csak dicsérni lehet az író-rendezőt, aki már bemutatkozó művével megmutatta, hogyan kell egy western-horror hibridet eredményesen levezényelni.

dráma | horror | western

Miután egy törvényenkívüli véletlenül a békés vadnyugati városkába vezet egy csapat kannibál barlanglakót, a szörnyek elrabolnak több telepest és egy helyi farmer... több»

1