10+1 film, amelyekkel megemlékezhetsz '56-ról

A magyar filmművészet egyik meghatározó témája az 1956-os forradalom. Nem véletlen, hogy számos alkotás született róla, amelyek különböző módon közelítenek ehhez az eseményhez.

Alábbi összeállításunkban olyan alkotásokat válogattunk össze, amelyek segítenek közelebb kerülni ‘56 szellemiségéhez: Gothár Péter, Mészáros Márta, Kósa Ferenc, Szomjas György, Fábri Zoltán, Gárdos Péter, hogy csupán néhányat említsünk azon rendezők közül, akik metsző és egyben emberközeli képet alkottak filmjeikkel a forradalomról.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából készítettük ezt a listát, amelyen olyan megkerülhetetlen filmalkotások kaptak helyet, mint a Tízezer nap, a Sánta Ferenc klasszikus regénye nyomán készült Húsz óra, illetve a már említett Gárdos Péter kultikus alkotása, a Szamárköhögés.

Az alapvető információk és előzetesek mellett azt is feltüntettük, ha valamelyik filmet megnézheted a tévében, vagy valamelyik itthonról is elérhető streaming szolgáltató kínálatában. Nem is szeretnénk tovább szaporítani a szót, kellemes böngészést és jó filmezést kívánunk!

#11

75 Tízezer nap  (1967)

(1)

dráma

Filmio

A Széles család történetén keresztül megismerhetjük a magyarországi parasztság sorsát a huszadik század második felében, ahogy a kiszolgáltatottság, a nélkülözés és a... több»

#10

dráma | életrajzi

Filmio

Juli története folytatódik. Magdától elköltözve egy gyárban kap munkát, ám Magda elintézi, hogy kirúgják őt. Juli szeretne filmrendező lenni, de elbukik a felvételin.... több»

#9

63 A Nap utcai fiúk  (2007)

(3)

dráma | játékfilm

A történet 1956. október 23-án kezdődik és 1956. november 4-én ér véget. Juli (Gáspár Kata) Totyával (Czecző Sándor) jár, de Gábort (Bárnai Péter) is szereti, hármójuk... több»

#8

dráma

A film olyan témához nyúl, amely eddig szinte teljesen feldolgozatlan Magyarországon.Vajon hogyan él ma egy besúgó? És vajon mit kezd valaki azzal, hogy a legjobb barátja... több»

#7

dráma | történelmi

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki... több»

#6

73 Szabadság, szerelem  (2006)

(18) (4)

dráma | háborús | romantikus | sportfilm | történelmi

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet... több»

#5

88 Eldorádó  (1988)

(4)

dráma

Filmio

Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű, Európa-díjas alkotása felvázolja az író-rendező generációját, és ezen belül az unoka szemszögéből 1956 őszének gyermekkori... több»

#4

78 Megáll az idő  (1982)

(5)

dráma

Filmio

A film kezdete az 56-os forradalmat idézi. Köves és Bodor egy éjszaka elássák fegyvereiket. Köves elmenekül az országból, hátrahagyva feleségét és két fiát, Gábort és... több»

#3

98 Húsz óra  (1965)

(3) (2)

dráma

Filmio

Egy kis magyar faluba riporter érkezik, összesen 20 órát tölt el ott. Látogatásának célja, hogy felidézze az elmúlt 20 év történéseit. A visszaemlékezések során négy... több»

#2

80 Szamárköhögés  (1987)

(2)

dráma | vígjáték

Filmio

Az 1956-os forradalom hihetetlen izgalmat hoz a gyermekek életébe. Nem kell iskolába járniuk, a felnőttek pedig megőrülnek: az apa megpofoz valakit, pizsamában táncol és levelet... több»

#1

dráma | háborús | thriller | vígjáték

Filmio

A történet 1956 decemberében játszódik, miután a szovjet hadsereg véresen elnyomta a népfelkelést. A 16 éves Dániel úgy dönt, hogy nyugatra emigrál, hogy meglátogassa... több»