A 10 legjobb sorozat 2023-ból, amiről vétek lenne lemaradni

Az idei kettős sztrájk nyomán a televízió egy gyökeresen megváltozott, és valószínűleg sokkal kisebb tájjal néz szembe: Nem valószínű, hogy valaha is visszatérhetünk a 2022-es tévés gyártási csúcsra, amely közel 600 eredeti sorozattal büszkélkedhetett. De bár a buborék kipukkadhatott, 2023-ban még mindig bőséges volt az új és figyelemre méltó műsorok száma - olyannyira, hogy a Variety tévékritikusai, Alison Herman és Aramide Tinubu egyetlen műsorral átfedésben voltak az év legjobb műsorainak kiválasztásában.

Jó eséllyel néhányat már láttál ezek közül a műsorok közül, és nagy az esélye, hogy másokról még csak nem is hallottál. Tinubu számára az olyan történelmi sorozatok, mint a "Társutasok", az olyan női vezetésű drámák, mint az "Egy gyilkosság a világ végén", és az olyan queer románcok, mint a "Heartstopper" című vidám YA-dráma a televíziózás nagyszerűségét mutatják, különösen, ha alulreprezentált csoportok kapják meg a gyeplőt, hogy elmeséljék történeteiket a szórakoztatóiparban. Herman választása az Emmy-díjas "Succession"-től a "Scavengers Reign"-ig terjed, egy hátborzongató animációs kalandig, amely kezdetben a radar alatt maradt; ő és Tinubu a "Gen V"-ön, a "The Boys" szupererős (szóviccnek szánt) spinoffjánál találkoztak. Annyi gyöngyszem közül választhattunk, hogy ez a 19 sorozat maradt az élmezőnyben egy olyan évben, amilyet még soha nem láttunk.

Succession, Reservation Dogs (nálunk disney+), Poker Face (nálunk skyshowtime), Dead Ringers, Queen Charlotte, Gen V, The Last of Us, Heartstopper, A Murder at the End of the World (itthon disney+), Lessons in Chemistry

#10

81 Utódlás  (2018)

(4)

dráma

HBO Max

A sorozat a Roy família történetén keresztül a hatalom, a politika, a pénz és a család témáját járja körül. A középpontban a világ egyik legnagyobb médiavállalatával... több»

Nem kell ezt túlgondolni: A 2023-as év legjobb előadása az elmúlt fél évtized legjobb előadásának a lezárása volt. A családi dráma tökéletesen eltalálta a befejezést, amely tökéletesen illeszkedett az amerikai hanyatlásról egy Murdoch-szerű médiadinasztia szemszögéből készített portréjához, átadva az üres vezérigazgatói széket a kapatos betolakodó Tom Wambsgansnak (Matthew Macfadyen), és hagyva az aktuális Roykat egymástól és önmaguktól is elidegenedve. Az utolsó évadnak még mindig sikerült meglepetést okoznia azzal, hogy olyan csúcspontot ért el, amely csak úgy játszódott le, ahogyan csak lehetett, és a feszültséget jól példázza, hogy a patriarcha Logan hirtelen és szem elől tévesztve megölte. Az "Utódlás" arról kapta a nevét, hogy mi fog történni, miután Logan eltűnik a képből, halála mégis olyan sokkoló és meglepően érzelmes, mint bármelyik a tévében. A sorozat záróképe visszatér egy korábban már sokszor használt motívumhoz, egy képhez, melyen egy összetört Kendall (Jeremy Strong) szemléli az űrt, melyet egy hatalmas vízfelület szimbolizál. A jelenet mégis olyan erővel érkezik, mint bármelyik savanyú egysoros vagy intim árulás a sorozat négy kötetes futamidejéből, így az öröksége szilárdan megmarad.
#9

87 Fülig beléd zúgtam  (2022)

(7) (3)

dráma | romantikus

Netflix

A tinédzserek, Charlie és Nick felfedezik, hogy valószínűtlen barátságukból több is lehet, ahogy próbálnak eligazodni az iskolában és a szerelemben ebben a felnőtté... több»

Az olyan műsorokkal, mint a "My So-Called Life" és a "Dawson's Creek", a '90-es évek még mindig fojtogatóan hatnak a YA drámákra. A manapság készülő televíziós műsorok abszolút őrületében azonban néha-néha egy-egy tévéműsor tökéletesen megragadja a tinédzserkor varázslatos zűrzavarát és eufóriáját. Az Alice Oseman képregényei alapján készült, Nagy-Britanniában játszódó "Heartstopper" egy élénken megdöbbentő tiniálom. A sorozat a szégyenlős Charlie Spring (Joe Locke) történetét követi, aki egy évnyi érzelmi zűrzavar után boldog románcba keveredik Nick Nelsonnal (Kit Connor), iskolájuk rögbicsapatának mágneses kapitányával. Bár Nick és Charlie románca áll a sorozat középpontjában, a "Heartstopper" túlmutat az udvarláson. A párost körülvevő baráti társaságokra összpontosítva a sorozat a kamaszkor véget nem érő változásait, a kialakuló barátságokat, a szexuális ébredéseket és azt a munkát mutatja be, amely ahhoz szükséges, hogy megtanuljuk, kik vagyunk és hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben. Oly sok más YA-dráma ábrázolja a szexmániás, alkoholmámoros fiatalságot, és bár kétségtelenül ez valakinek a története, a Heartstopper valami egészen mást kínál. Ez egy sorozat a gyengédségről, a sebezhetőségről és a biztonságos terekbe való belehajolásról. Mindannyiunknak jól jönne egy kicsit több ilyen érzelmi igazság.
#8

vígjáték

Disney+

Nyomon követhetjük négy indián kamasz felcseperedését egy rezervátumban, Kelet-Oklahomában. több»

Disney + / Annak ellenére, hogy a televíziózás elmúlt évtizedében új történetek és formák robbanásszerűen terjedtek el, a "Reservation Dogs" azonnal kiemelkedett egyedi nézőpontjával és hangvételével. A Taika Waititi és a showrunner Sterlin Harjo társalkotója, az FX coming-of-age komédia olyan magabiztossággal indult, amely csak elmélyült a három évszakos ívben, amely az év elején fejeződött be. Négy indián tinédzser állt a középpontban, akik még mindig gyászolják közeli barátjuk öngyilkosság miatti elvesztését, a "Reservation Dogs" lassan egy kisvárosi Oklahoma közösségének hosszanti tanulmányává szélesedett. Az utolsó évadban flashbackeket, sőt szellemeket is bevetettek, hogy a történelmet is beépítsék a sorozat egyre szélesedő keretébe, feltárva a mitikus Szarvas Hölgy (Kaniehtiio Horn) eredettörténetét és azt, hogy a korábbi generációk hogyan birkóztak meg hasonló problémákkal. De a "Rezervációs kutyák" végül olyan figurákhoz jutott el, mint Bear (D'Pharaoh Woon-A-Tai) és Elora (Devery Jacobs) - tinédzserek, akik életük hátralévő részének szakadékában állnak, és szeretteik támogatásával tanulnak meg együtt élni a bizonytalansággal.
#7

dráma | misztikus | thriller

Disney+

Darby Hart, a Z generációs amatőr detektív megpróbál megoldani egy gyilkosságot egy eldugott településen. több»

Disney+ Ki ne szeretne rejtvényt fejteni? Az amatőr nyomozó és kódoló Darby Hart (Emma Corrin) szemszögéből elmesélve a sorozat kerete egy gyilkossági rejtély. Azonban túlságosan leegyszerűsítő lenne ezt így nevezni. A nyomok és hazugságok érdekes hálója lenyűgöző díszletek között, a sorozat az emberi kapcsolatokról, a másoknak (különösen a nőknek) fájdalmat okozó megszállottságunkról és arról szól, hogy a hatalmon lévők miért válnak egyre zavartalanabbá. Miközben a kapitalizmus és a technológia jelentős témák, a sorozat úgy is kibontakozik, mint egy felnőtté válási történet. A jelenben Darby egy 24 éves, feltörekvő író, akit meghívnak egy elvonulásra, amelyet a techzseni Andy Ronson (Clive Owen) vezet. A múltbeli flashbackekben azonban Darby még csak egy 18 éves lány volt, aki régi, lezáratlan ügyeket próbált megoldani, és először volt szerelmes. Kísértetiesen jó nézni Darby e két verzióját, ahogy megpróbálja megfejteni élete legjelentősebb ügyét, és a "The OA" alkotói, Brit Marling és Zal Batmanglij televíziós aranyat szállítottak az "Egy gyilkosság a világ végén"-nel.
#6

80 Gen V  (2023)

(5) (2)

akció | kaland | vígjáték

Amazon Prime Video

A fiatal 'hősök' próbára teszik fizikai, szexuális és erkölcsi határaikat, miközben a legjobb városokban a legjobb szerződésekért versenyeznek. Az Amazon Prime nagysikerű The... több»

A spinoffok általában jobb, ha a fejlesztőszobában maradnak, de néha-néha egy-egy sorozat ugyanolyan magasan áll, mint az eredeti. A "Gen V", a Prime Video szatirikus szuperhősös sorozatának, a "The Boys"-nak az egyetemi szférában játszódó spinoffja egy ilyen sorozat. A "Gen V" közvetlenül az eredeti sorozat 3. évadának eseményei után játszódik, és a Vought International által működtetett Godolkin Egyetem kampuszán játszódik. A Godolkin U fiatal szuperhősöket bátorít, akik a bűnözés elleni harcban vagy a túlburjánzó befolyásos emberekké válnak. A sorozat Marie Moreau-t (Jaz Sinclair) követi, akinek a vér manipulálásának képessége az első menstruációs ciklusa során mutatkozott meg, és ezzel tönkretette a családját. Most, hogy kiöregedett a nevelőszülők Vought-verziójából, Marie az Isten U-ban látja az esélyt, hogy jót tegyen a világban, és talán még elidegenedett húgával is újraegyesüljön. A "Gen V" olyan témákat dolgoz fel, amelyek közvetlenül érintik a fiatal felnőtteket - különösen azokat a szupereket, akiknek a családja feláldozta őket a rendkívüli képességek birtoklásának lehetőségéért. A "Gen V" emellett tele van rejtélyekkel, vérrel, delíriummal és humorral, amelyek a Marvel és a DC legutóbbi sorozataiból és filmjeiből fájóan hiányoznak.
#5

86 Minden kémia  (2023)

(3) (1)

dráma

Apple TV+

Az 1950-es években járunk, amikor a nőknek a háztartási szférában van a helyük. Így hiúsul meg Elizabeth Zott tudósi karrierjéről szőtt álma is. Miután kirúgják a... több»

Brie Larson végre egy méltó projektben mutatja meg színészi képességeit. Az 1950-es években játszódó, Bonnie Garmus könyve alapján készült "Lessons in Chemistry" Elizabeth Zottot (Larson) követi, aki képzett vegyész, és a kor szexista gyakorlata miatt a laboráns szerepére szorult vissza. Elszántan hajtja a fejét, és folytatja a kutatásait, ám a tudóstársához, Calvin Evanshez (Lewis Pullman) elválaszthatatlanul vonzódik. Ami kettejük között kibontakozik, az egy lenyűgöző románc, amelyet a televízióban ritkán mutattak be ilyen meghatóan. De a "Kémia lecke" nem egy álomszerű történelmi bemutató. Elizabeth hajthatatlanul ellenzi a házasságot és az anyaságot; a Calvinhez fűződő kapcsolatát nem keresi, és nem is marad a történet középpontjában - ez meglehetősen üdítő felfogás. Hacsak nem voltál hetero, cisz fehér férfi, az 1950-es években élni többrétegű kihívásokat jelentett, és Elizabeth-nek több mint a kellő része van belőle. A sorozatban Elizabeth az egyedülálló anyaság buktatói között lavírozik, amíg egy valószínűtlen fellépés egy főzőműsorban, a "Vacsora hatkor" című műsorban fel nem kínálja neki a lehetőséget, hogy a kémiai ismereteit valami társadalmilag elfogadhatóbbá tegye. Bár a "Lessons in Chemistry" középpontjában Elizabeth áll, nem szűklátókörű. A szomszédból lett legjobb barátnője, Harriet (Aja Naomi King) egy fekete nő, aki különböző akadályokkal küzd. A sorozat rávilágít a városi megújulás hatásaira és a fekete közösségek megtizedelésére is. Ami a legérdekesebb a "Lessons in Chemistry"-ben, az az intelligenciája. Az idők során a nők változnak és hajlanak a túlélés érdekében. De ahogy Elizabeth megtanulja, ennek a fajta teljesítménynek ára van.
#4

78 Poker Face  (2023)

(6)

misztikus

SkyShowtime

Charlie-nak rendkívüli képessége van arra, hogy megállapítsa, mikor hazudik valaki. Plymouth Barracudájával útra kel, és minden egyes állomáson új szereplőkkel és furcsa... több»

SkyShowtime / Natasha Lyonne egy letűnt korszak tapasztalt hanglejtésével és vaudeville-i levegőjével rendelkezik, így a Rian Johnson filmrendezővel való összefogás során egy olyan sablon mellett döntöttek, amely ugyanolyan visszautasított hangulatú: a "Columbo"-stílusú eljárási sorozat. A Plymouth Barracudával egy hatalmas ellenség elől menekülő Charlie Cale-t alakító Lyonne nem tudja figyelmen kívül hagyni beépített szarságérzékelőjét, amely adottsága - vagy átka - miatt kiváló amatőr nyomozóvá válik. Lyonne annyira egyedi képernyőjelenlét, hogy Charlie egyedi képességeivel együtt az ő aurája elég ahhoz, hogy a "Poker Face"-nek olvasható identitást adjon, miközben a történet epizódról epizódra váltogatja a helyszíneket, a mellékszereplőket és a hangnemet. A sorozat még a krimit is elhagyja, a gyilkost a cold openben leplezi le, á la az ihletője. A "Pókerarc" feláldozza az utolsó pillanatban történő leleplezés kielégítő izgalmát; elég élvezetes nézni, ahogy Charlie új miliőben dolgozik, a versenyző családok rivalizálásától kezdve egy metálzenekar turnébuszáig.
#3

77 The Last of Us  (2023)

(18) (5)

akció | dráma | horror | kaland | thriller

HBO Max

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»

Ha valóban a világ végén vagyunk, mi mással lehetne jobban elszakadni a valóságtól, mint egy másik világba hajolni, egy olyan világ felé, ahol a társadalom összeomlott a félelmetes cordyceps gomba alatt, amely az embereket két lábon járó zombikká változtatja? Végső soron mindig a szívszorító és hatalmas "The Last of Us" lenne. A Craig Mazin és Neil Druckmann által készített drámasorozat az idei év egyik leglélegzetelállítóbb tévés óráját nyújtotta. A sorozat Joelt (Pedro Pascal) követi, egy dühöngő férfit, aki az apokalipszis kezdetén elvesztette egyetlen lányát. A bátyjával való újbóli kapcsolat keresése közben egy Ellie nevű tinilány (Bella Ramsey) vonakodó gondozójává válik, akinek a vérében lehet a gombák ellenszerének kulcsa. Akárcsak Druckmann videojátéka, amelyen a sorozat alapul, a "The Last of Us" keretei is úgy működnek, mint egy apokaliptikus úti kaland, ahogy Joel vonakodva próbálja életben tartani magát és Ellie-t. A sorozat magja azonban ennél sokkal bonyolultabb. Mazin és Druckmann gyakran visszhangozza a múltat. A pilotban Joel életét látjuk a lányával, mielőtt az elpusztult volna. Az ő emlékeivel szemben áll a tágra nyílt szemű Ellie, aki soha nem ismert más életformát. Míg Ramsey és Pascal hihetetlen alakítást nyújtanak, a The Last of Us nem fél attól, hogy a reflektorfényt egy kiterjedt csapatra irányítsa, akik szintén kétségbeesetten próbálnak életet teremteni a lakhatatlan körülmények között. Samtől (Kevin Woddard), a süket fiútól, akinek fertőzése tönkreteszi Ellie-t, Billig (Murray Bartlett) és Frankig (Nick Offerman), akiknek a szeretet és a sebezhetőség megnyilvánulásai az utóbbi évek egyik legjobb televíziós epizódját adták, a sorozat az emberiesség aranybányája. A való világ gyakran úgy tűnik, hogy valami katasztrofális dolog szélén tántorog, de a The Last of Us megragadja azt, ami olyan gyönyörűen nyers az emberi létben.
#2

dráma | horror | thriller

Amazon Prime Video

A tetőtől talpig egyforma Mantle ikrek küldetése, hogy megváltoztassák a nők szüléseinek módját, kezdve Manhattanben. több»

Az reboot-kultúra sokkal kevésbé lenne fárasztó, ha az agyas, zseniális "Holtodiglanok" lenne a norma. Alice Birch ("Succession", "Normális emberek") showrunner kibővíti és kifordítja David Cronenberg filmjét valami újjá - ez a folyamat önmagában is tisztelgés a szerző testhorrorjának átütő formája előtt. Rachel Weisz Beverly és Elliot Mantle szerepében olyan kettős alakítást nyújt, amely túlmutat a színpadra állításhoz szükséges vizuális trükkökön. A film ikonikus, vérvörös köpenyébe öltözött orvosok ikerpárja magával az élet gépezetével szórakozik. A szülés forradalmasítására irányuló küldetésük, amelyet egy Sackler-féle jótevő finanszíroz, felveti az orvosi etika és az anyaság természetének kérdéseit, amelyeket azonban perverz humorérzékkel tárnak fel. Bármi is legyen az IP-menedzsment üres aktusának ellentéte, a "Dead Ringers" az.
#1

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A Bridgerton előzménye Charlotte királynő felemelkedése és hatalomra jutása köré épül, és azt meséli el, hogy a fiatal királynő és György király házassága hogyan alakult... több»

A "Bridgerton" lehet szexi, botrányos és figyelemfelkeltő, de még nem vált igazán nagyszerű sorozattá. Jöjjön Shonda Rhimes executive producer, aki a "Charlotte királynő" előzménysorozatának gyeplőjét vette át, hogy megmutassa, hogyan kell ezt csinálni - az "ez" egy olyan romantikus sorozat, amely ügyesen egyensúlyoz az eszkópisztikus fantázia és az éles, modern témák között. Amikor a fiatal Charlotte királynő (India Amarteifio) feleségül veszi III. György királyt (Cory Mylchreest), ez csak a kezdete fél évszázados szerelmi történetüknek. Azzal, hogy megmutatja, hogyan navigál Charlotte és George a mentális betegséggel, amely végül tényleges uralkodóvá teszi őt, a "Charlotte királynő" megragadja a kompromisszumot, amely az igazi partnerséget jellemzi, valamint az elektromos kémiát, amely ennek alapját képezi. A fiatalabb Lady Danbury (Arsema Thomas) révén pedig a romantikus adaptáció elkezdi feltárni azt a gondolatot, hogy a boldogság nem biztos, hogy mindenkinek a végcélja. "A "Charlotte királynő" tökéletesíti a Bridgerton-formulát, de váratlan irányokba is tereli a koncepciót.