Az FBI megerősítette, hogy Észak-Korea áll a Sonyt ért hackertámadás mögöttA kép forrása: Photo © Columbia Pictures / Ed Araquel

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda  bejelentette, amit az elmúlt hetekben mindenki sejtett, hogy Észak-Korea a felelős a Sonyt ért hackertámadásért. Az ország korábban hivatalosan is tagadta a vádakat.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a hackerek fenyegetései elérték a céljukat, ugyanis a Sony nem mutatja be az eredetileg december 25-re tervezett James Franco és Seth Rogen főszereplésével készült Az interjú című filmjét, melynek története szerint a főszereplők merényletet követnek el Észak-Korea vezére, Kim Jong-Un ellen.

Az ügy november 24-én robbant ki, amikor a stúdió teljes számítógép-hálózata leállt, és bár Észak-Korea visszautasította, hogy bármi közük lenne a támadáshoz, igazságosnak vélték azt.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda azonban hivatalosan is bejelentette, hogy a Sony ellen olyan rosszindulatú számítógépes programot vetettek be, melyet korábban észak-koreai hackerek fejlesztettek ki. A hasonlóságokat többek között a szoftver kódjában és titkosítási algoritmusában fedezték fel.

Az FBI jelentésében az is szerepel, hogy jelentős átfedés figyelhető meg a támadás infrastruktúrája és egyéb rosszindulatú kibertevékenységek között, melyeket az Egyesült Államok kormánya korábbi esetekben egyértelműen Észak-Koreához kötött.

Az ügyben az Államok elnöke, Barack Obama is felszólalt, aki beszédében azt mondta, nem engedhető meg, hogy egy diktátor cenzúrázza az országot. Obama hozzátette, hogy hibás döntésnek tarja a Sony részéről, hogy a fenyegetések ellenére úgy döntöttek, nem mutatják be a filmet.

A Sony mindenesetre jelentős anyagi károkat szenvedett, csak ezzel a filmmel több mint 70 millió dollárt veszítettek.