Hogy Jared Leto valóban vámpír-e, azt illetően a Morbius után indultak csak be a vad találgatások. Hogy az MCU vámpíros-antihősös mozija jól sikerült-e, nos, azt nem kellett találgatni. Most mégis kap egy újabb esélyt, hátha a streamingen behozza - legalább némiképp - a bukás okozta lemaradását.

Michael Morbius karakterének életútja

Michael karakterének filmes adaptálására 1998 óta két említésre méltó kísérlet történt, ezek egyrészt a Penge-franchise-ban antagonistaként való szerepvállalás, másrészt az Artisan Entertainment által készített önálló film - lettek volna. Azonban végül egyik sem valósult meg.

Miután bejelentették a Pókemberhez kapcsolódó karakterek által inspirált filmek új, közös univerzumának terveit, amely a Venom(2018) című filmmel kezdődött, a Sony elkezdte egy Michaelről szóló film fejlesztését.

A Morbius premierje végül 2022. március 10-én volt a mexikóvárosi Plaza Carsón, az Egyesült Államokban pedig április 1-jén került a mozikba, miután az eredeti, 2020. júliusi időponthoz képest többször is elhalasztották, elsősorban a COVID-19 járvány miatt.

A nagy kritikai és kereskedelmi kudarc

A film súlyosan elmarasztaló kritikákat kapott az írás/történetvezetés hiányosságai, a vizuális effektek és a stáblista utáni jelenetek miatt, bár Matt Smith alakítását dicsérték; a film világszerte csak 167,5 millió dollárt hozott.

Az internetes mémek gúnyolódtak a film fogadtatásán és minőségén; az említett mémek népszerűsége arra késztette a Sony-t, hogy a következő év júniusában újra bemutassa a filmet a mozikban, újabb kereskedelmi kudarcot vallva.

Később öt Arany Málna-díj jelölést kapott, köztük a legrosszabb film díját, és végül a legrosszabb férfi főszereplő Leto és a legrosszabb női mellékszereplő Adria Arjona lett.

A Rotten Tomatoes-on 283 értékelés alapján a film 15 százalékos "tetszést" aratott, 3,8/10-es átlagértékeléssel. A weboldal kritikusainak konszenzusa így szól: "Átkozottul ötlettelen effektekkel, begyakorolt alakításokkal és egy határesetesen értelmetlen történettel, ez a sivár összevisszaság egy elszúrt kísérlet arra, hogy a Morbius-sztori napvilágot lásson."

A film 18. legrosszabbra értékelt szuperhősfilm az oldalon. A Metacriticen pedig a második legrosszabb Marvel-film. Csak a 2015-ös Fantasztikus Négyes reboot előzi meg.

A mafabon 337 szavazat alapján 55 százalékot kapott, ami igen nagylelkű a nemzetközi értékelésekhez képest. Joccpapa nevű felhasználónk ugyan csak 3 csillagot adott az 5-ből, de alapvetően elnézően nyilatkozott Morbius kalandjairól:

"Ciki meg minden, de semmi komoly problémát nem látok a filmmel kapcsolatban. Nem sokkal rosszabb, mint a többi kosztümös pancserkedés. Mivel komolyan vehetőbbek azok? A kétezres évek közepes Marvel-filmjeit idézi (Hulk, Daredevil - Fenegyerek, Elektra), azok is hitványak voltak, mégis nézte mindenki. A vélemények alapján arra számítottam, hogy értelmezhetetlen, összevissza vágott katyvasz lesz gagyi CGI-al, de teljesen épkézláb film, csak gyenge. Simán nézeti magát (főleg trashen edződött szemekkel), egynek elmegy."

A kétséges jövő

2021 januárjában Leto azt mondta, hogy van lehetőség arra, hogy Michael megjelenjen Penge karaktere mellett egy jövőbeli projektben és később Tom Holland is érdeklődését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szívesen látná az MCU-ban szereplő Pókember változatát a jövőben Michael ellen harcolni.

A Morbius folytatását mostanáig nem jelentették be, így a karakter jövője továbbra is kérdéses.

Hol nézheted?

A filmet azonnal elindíthatod a mafab adatlapjáról, amennyiben van élő Netflix előfizetésed. Csak görgess lefelé a "Hol nézheted" fülig és amint megtaláltad a kis Netflix ikont, kattints és adhatsz egy esélyt Leto és Matt Smith félresikló és csúnya vérfürdőbe torkolló #bromance-ának.

55 Morbius  (2022)

akció | dráma | horror | kaland | sci-fi | thriller

A zseniális orvos, Michael Morbius (Jared Leto) halálos betegségben szenved, de hiába kutatja az ellenszert, az idő vészjóslóan nehezedik fölé, és pontosan tudja, hogy már nincs... több»