A Netflixen nyüzsögnek a horrorfilmek és sorozatok, a nagy tömegben könnyű szem elől téveszteni az igazán jó alkotásokat. Már csak azért is, mert a tömeg hajlamos a „szemetet” is felkapni és hetekig a nézettségi toplisták élmezőnyében tartani. Az, hogy kinek mi számít félelmetesnek, az erősen szubjektív kérdés, viszont az, ha egy filmet vagy sorozatot mindenki csak dicsér, elég jó ajánlólevél.

Pontosan ez a helyzet a Netflix sokak által legjobbnak, de legalábbis legfélelmetesebbnek tartott minisorozatával is. Hogy melyik ez? A 2018-ban bemutatott A Hill-ház szelleme. A sorozat valójában a zseniális írónő, Shirley Jackson 1959-ben megjelent azonos című regényének feldolgozása, ami ráadásul nem is az első.

Már 1963-ban is készült egy film a történet alapján A ház hideg szíve címmel. Valamint ezt dolgozta fel 1999-ben Az átok is olyan sztárokkal mint Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones Owen Wilson vagy Bruce Dern. E filmekre viszont mégis csak kevesen emlékeznek.

Most viszont A Hill-ház szelleme valósággal tarol a streaming platformon. A sztori 1992-ben indul, amikor a fiatal házaspár, Hugh és Olivia Crain öt gyermekével együtt beköltözik a Hill-házba. A pár abból él, hogy lepukkant régi házakat vesz meg, felújítja őket és haszonnal tovább értékesíti. Ám a Hill-ház nem csupán egy a sorban, mivel már az első nap hátborzongató események ingatják meg a család józan eszét.

A sztori napjainkban is játszódik, amikor az öt gyerek immár felnőttként még mindig a gyerekkori traumáik súlyát cipeli a hátán. A legkisebb lány, Nell azért tér vissza a házba, hogy ott öngyilkos legyen. De sorban felbukkannak a többiek is: Steve, a bestseller-író, Shirley, a temetkezési vállalkozó, Theo, a pszichológus és Luke, akiből drogfüggő lett. Mind ugyanarra keresik a választ: mi történt velük valójában 1992-ben, és miért hagyták ott egy éjszaka az anyjukat a házban, míg ők maguk elmenekültek.

A sorozat nagyszerűen adagolja a feszültséget és ügyesen ugrál a különböző idősíkok között. Minden epizódban épp csak annyit tudunk meg a szereplőkről, amennyi az események továbbgördüléséhez szükséges, de közben a rejtély és talány mindvégig fennmarad. A feszültséget is úgy tartja fent, hogy nem süt el olcsó ijesztgetéseket.

A Hill-ház szelleme nem csak a nézőket, de a kritikusokat is meggyőzte. A Rotten Tomatoes oldalán előbbiektől 91, utóbbiaktól 93 százalékot kapott, ami kimagasló. De hasonlóképp vélekednek róla olvasóink is, hiszen itt, a Mafabon is 87 százalékos tetszési indexszel rendelkezik.